Fondul Monetar Internațional (FMI) va urmări îndeaproape evoluția situației din Grecia și „din țările vecine” și rămâne pregătit „să-și ofere ajutorul” în caz de necesitate, a declarat duminică directorul general Christine Lagarde, transmite AFP, relateaza Agerpres.
Ea a precizat de asemenea că zona euro este „în poziție de forță” pentru a face față urmărilor crizei elene și a menține „stabilitatea” regiunii.
„Zilele următoare vor fi importante (…) FMI va continua să urmărească situația din Grecia și din țările vecine și rămâne pregătit să-și ofere ajutorul în caz de necesitate”, a spus șefa FMI, fără a preciza exact despre ce ajutor este vorba — tehnic sau financiar.
Miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de ajutor, care expiră marți, în contextul în care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), care prevede reduceri bugetare în schimbul unui noi ajutor financiar.
Șefa FMI s-a declarat pe de altă parte „dezamăgită” de eșecul negocierilor cu Atena, dar și-a reafirmat voința de a continua dialogul cu autoritățile elene.
Atena ar urma totuși să întâmpine probleme în a onora rambursarea sumei de 1,5 miliarde de euro pe care trebuie să o plătească FMI până marți, sub amenințarea că va fi declarată imediat în incapacitate de plată și că va fi privată de accesul la resursele instituției.
„Zona euro este astăzi în poziție de forță pentru a răspunde eficient și în timp util evoluției situației”, a mai spus Christine Lagarde, precizând că autoritățile europene s-au angajat să se folosească de „toate instrumentele disponibile” pentru a ține sub control criza elenă.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat duminică menținerea la nivelul actual a împrumuturilor de urgență acordate băncilor elene, lăsând de facto ușa deschisă pentru o soluție politică in extremis.
La rândul lor, liderii Eurogrupului au afirmat că rămân deschiși reluării dialogului cu Atena.