Statele Unite și NATO nu au exclus demararea unor negoceri de pace în Ucraina în cazul în care Kievul recucerește Hersonul, bătălia pentru acest oraș având o semnificație pe cât de strategică, pe atât de diplomatică. După cum scrie în numărul său de luni cotidianul italian La Repubblica, Washingtonul este în permanentă legătură cu Bruxelles-ul și aliații săi pe această temă și încearcă să insufle această idee și autorităților ucrainene.
Potrivit ziarului, nu este deloc întâmplător faptul că Washingtonul și NATO au confirmat că au trimis Kievului un lot de rachete de apărare aeriană împotriva dronelor. Principalul factor devine recuperarea Hersonului, un obiectiv strategic din punctul de vedere al ieșirii la mare și controlului asupra resurselor de apă, pentru ca după cucerirea orașului să fie posiblă începerea de negocieri de pe poziții de forță. După cum susține La Republica, este pentru prima dată când Casa Albă ia în calcul un astfel de scenariu concret.
Potrivit publicației, sunt două motive pentru o asemenea evoluție. Primul este amenințarea, chiar dacă foarte îndepărtată în acest moment, a presupusei utilizări de către Rusia a armelor nucleare tactice, care ar necesita un răspuns masiv. A doua îngrijorare o constituie extinderea influenței Chinei asupra Rusiei. Potrivit ziarului italian, înfrângerea totală a liderului rus Vladimir Putin, având în vedere că o schimbare de regim nu mai reprezintă o opțiune, ar duce la cele mai grave consecințe pentru SUA, și anume, trecerea Rusiei sub controlul total al Chinei.
Se menționează, în același timp, că procesul politic va depinde, în mare parte, de rezultatul alegerilor pentru Congresul SUA, de la jumătate de mandat. Cu toate acestea, conflictul intră într-o nouă fază din cauza „paralelismului” de interese dintre Kremlin și Casa Albă, scrie ziarul. Confirmarea acestei ipoteze o reprezintă, în opinia publicației italiene, faptul că SUA au recunoscut că sunt în contact direct cu Moscova de luni de zile pentru a împiedica escaladarea conflictului și transformarea acestuia în conflict nuclear.