spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeLa propunerea lui Titus Corlățean, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare...

La propunerea lui Titus Corlățean, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat în unanimitate o moțiune privind scandaloasă lege a Minoritățile din Ucraina. Ungaria anunță că susține inițiativa românească

-

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea pe care am inițiat-o, ca membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz, care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina, a anunțat pe Facebook senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, șeful Comisiei de Politică Externă.

- Reclama -

Actul normativ menționat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă să afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorități naționale din Ucraina.Am salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Ucrainei față de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elveția, ALDE) și am mulțumit colegilor parlamentari europeni pentru întelegerea și aprobarea acestei solicitări importante în susținerea menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina.E interesant de spus că doi cunoscuți parlamentari din delegația Ungariei au dorit să co-inițieze moțiunea mea și că parlamentarii ucraineni prezenți au fost și ei de acord. Deci, se poate…Voi urmări cu atenție subiectul, prin pârghiile europene la care am acces, pentru ca etnicii români din Ucraina să se bucure în final de respectul și tratamentul corect, la nivelul standardelor de protecție stabilite de Consiliul Europei în domeniul minorităților naționale, așa cum, de altfel, procedează și România cu minoritățile naționale din țară noastră, inclusiv cea ucraineană, mai spune Corlățean,

- Advertisement -

 În urma unei iniţiative comune româno-ungare, comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE) a decis în unanimitate să ceară organului consultativ de drept constituţional al CoE, Comisiei de la Veneţia, să examineze dacă legea ucraineană privind protecţia minorităţilor corespunde normelor internaţionale, a spus joi, la Strasbourg, într-o declaraţie telefonică dată agenţiei ungare de presă MTI, Zsolt Németh, deputat Fidesz în parlamentul ungar, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului.

Zsolt Németh a atras atenţia asupra faptului că Ucraina, în ciuda obligaţiilor sale, nu a organizat consultări cu Comisia de la Veneţia şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina, care şi-au exprimat între timp nemulţumirea faţă de legea recent adoptată.

- Advertisement -

Potrivit deputatului Fidesz, Comisia de la Veneţia va trata această chestiune ca pe o prioritate şi ar putea emite o evaluare a legii în lunile următoare. De asemenea, el a subliniat că este interesul vital al Ucrainei să alinieze protecţia minorităţilor la normele internaţionale.

“Respectarea legislaţiei internaţionale privind protecţia minorităţilor este o condiţie esenţială pentru integrarea Ucrainei în UE, prevăzută şi în criteriile de la Copenhaga, care trebuie îndeplinite în vederea aderării”, a subliniat el.

De asemenea, deputatul a relatat: adunarea a adoptat raportul celui de-al patrulea summit al CoE, care cuprinde o recomandare pozitivă în legătură cu documentul final al reuniunii. Recomandarea pune un mare accent pe respectarea drepturilor minorităţilor, o condiţie prealabilă foarte importantă pentru “securitatea democratică în Europa”. În plus, recomandarea pune în evidenţă necesitatea cooperării între UE şi CoE, în special în domeniul politicii de extindere, a adăugat Zsolt Németh.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img