spot_img
4.6 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeLa propunerea europarlamentarului Cristian Terheș, Grupul ECR - pentru prima dată în...

La propunerea europarlamentarului Cristian Terheș, Grupul ECR – pentru prima dată în Parlamentul European – „recunoaște Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice”

-

La propunerea europarlamentarului Cristian Terheș, Grupul ECR – pentru prima dată în Parlamentul European – „recunoaște Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice”

- Reclama -

În „propunerea de rezoluție referitoare la evaluarea parcursului Moldovei pe calea aderării la UE” depusă de Grupul ECR la Parlamentul European pe data de 02.10.2023, pe lângă sprijinul total pentru Republica Moldova, acesta recunoaște și abuzul comis de sovietici împotriva Mitropoliei Ortodoxe a Basarabiei, ce e subordonată Patriarhiei Române.

- Advertisement -

Astfel, se „ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autoritățile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului; recunoaște Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice”, se arata la punctul 18 din propunerea de rezoluție a Grupului ECR.

Textul propunerii de rezoluție poate fi accesat aici:

- Advertisement -
https://www.europarl.europa.eu/…/B-9-2023-0420_RO.html

Mențiunea în această rezoluție a faptului că Mitropolia Basarabiei este o victimă a opresiunii sovietice a fost făcută la propunerea europarlamentarului Cristian Terheș, care a explicat colegilor de grup istoricul din spatele persecuției sovietice îndreptate împotriva acestei mitropolii istorice românești și chinul prin care a trecut până când a fost recunoscută iarași oficial, după desființarea URSS, abia în urma unei decizii CEDO din 2002.

Desființată de regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, după proclamarea independenței Republicii Moldova, însă a fost recunoscută de către autorități abia în 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei hotărâri CEDO (Cauza „Mitropolia Basarabiei și alţii versus Moldova” – nr. 45701/99) prin care Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Proprietățile imobiliare și arhivele bisericești confiscate de sovietici de la Mitropolia Basarabiei se află astăzi în posesia Republicii Moldova ca succesor local și în partea al fostei URSS.

Aceasta este prima propunere de rezoluție asumată de un grup politic din Parlamentul European care recunoaște că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei a fost o victimă a opresiunii sovietice.

„Recunoașterea faptului că Mitropolia Basarabiei a fost o victimă a opresiunii sovietice este nu doar o constatare a unui fapt istoric de netăgăduit, ci și un pas normal spre repararea acestei nedreptăți făcute de sovietici”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

După ce toate grupurile politice din Parlamentul European au făcut propuneri de rezoluții s-a intrat în negocieri care au condus la forma finală a textului de rezoluție „referitoare la evaluarea parcursului Moldovei pe calea aderării la UE”, ce a fost votat pe data de 05.10.2023, fiind adoptat cu 448 de voturi.

În cadrul acestor negocieri grupul ECR a solicitat introducerea și în textul final al Parlamentului European mențiunea că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei a fost o victimă a opresiunii sovietice. Celelalte grupuri au agreat de principiu ideea, însă au cerut timp pentru clarificări. Dat fiind timpul scurt rămas la dispoziție, s-a agreat ca mențiunea să fie reluată cu proxima ocazie.

„Voi continua demersurile pentru a aduce la cunoștința tuturor forurilor europene, și nu numai, situația Mitropoliei Basarabiei și importanța recunoașterii acesteia ca o victimă a opresiunii sovietice”, a spus europarlamentarul Terheș.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img