spot_img
15 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeLa Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv...

La Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv cu 5,9% mai reduse decât în Cluj-Napoca. Indicele costurilor de trai în Sfântu Gheorghe este cu 12,1% mai mic decât în Cluj Napoca

-

Potrivit unui studiu publicat marţi de portalul de statistică clujean Erdelystat.ro, dintre oraşele din Transilvania cu o populaţie maghiară semnificativă, cel mai mare indice al costurilor de trai este la Cluj-Napoca, iar la Gheorgheni este cel mai mic, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Portalul de statistică a realizat propriul său indice care compară costurile de trai în cele mai importante oraşe cu populaţie semnificativă maghiară din Transilvania folosind o metodologie similară cu cea a indicelui WCOL, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care compară în mod regulat preţurile din 173 de oraşe din întreaga lume.

- Advertisement -

Erdelystat.ro a comparat costurile locuirii, preţurile alimentelor din piaţă şi din magazine, preţurile din restaurante, costurile de transport urban, precum şi costurile legate de activităţile sportive şi culturale, în cele 14 oraşe analizate, comparând preţurile cu cel mai scump oraş din Transilvania, Cluj-Napoca.

Portalul a constatat că la Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv cu 5,9% mai reduse decât în Cluj-Napoca. În Braşov, indicele de cost este determinat în principal de costurile mai mari ale locuinţelor decât în Cluj-Napoca, în timp ce la Timişoara acesta este determinat de preţurile ridicate ale alimentelor, de costurile ridicate la transportul urban şi cele ale activităţilor sportive.

- Advertisement -

Dintre oraşele analizate, Sfântu Gheorghe se află pe locul al patrulea. Este cel mai scump municipiu din Ţinutul Secuiesc. Indicele costurilor de trai în Sfântu Gheorghe este cu 12,1% mai mic decât în Cluj Napoca. Aici, alimentele şi locuirea sunt relativ scumpe, în timp ce în celelalte domenii analizate preţurile sunt mai reduse.

În clasament urmează Zalău, Satu Mare, Miercurea Ciuc şi Arad. Viaţa este cu 12,9% mai ieftină în municipiul din judeţul Sălaj, cu 15,4% mai ieftină în Satu Mare, cu 15,5% mai ieftină în Miercurea Ciuc şi cu 16,1% mai ieftină în Arad decât în Cluj Napoca. Preţurile la alimente sunt relativ scăzute atât în Satu Mare, cât şi în Miercurea Ciuc, în timp ce preţurile la restaurante sunt mai favorabile la Miercurea Ciuc.

Oradea este al 9-lea cel mai scump oraş din Transilvania. Preţurile mai accesibile de locuire au plasat reşedinţa judeţului Bihor în partea inferioară a clasamentului. Viaţa este aici cu 16,2 % mai ieftină decât în Cluj-Napoca.

Târgu Mureş se află pe poziţia a 10-a în clasament. Costul vieţii, aici, este cu 17,7% mai mic decât în Cluj-Napoca. Dintre oraşele studiate, preţul unui coş de cumpărături format din alimente achiziţionate din magazin şi de la piaţă a fost, la Târgu Mureş, cel mai mic.

Trei dintre cele mai ieftine oraşe de la finalul listei se află în Ţinutul Secuiesc, iar unul în Maramureş. Faţă de Cluj-Napoca, costul vieţii în Odorheiu Secuiesc este cu 19,1% mai mic, la Baia Mare cu 20,4%, la Târgu Secuiesc cu 22,5%, iar la Gheorgheni cu 26,1% mai mic, potrivit portalului Erdelystat.ro, pe baza comparării preţurilor din 14 oraşe transilvănene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img