spot_img
-2 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalize"La alegerile parlamentare din 3 aprilie, maghiarii de peste hotare au rămas...

„La alegerile parlamentare din 3 aprilie, maghiarii de peste hotare au rămas credincioşi Ungariei”

-

- Reclama -

La alegerile parlamentare din 3 aprilie, maghiarii de peste hotare au rămas credincioşi Ungariei, guvernului şi au optat pentru continuitate, a declarat, marţi, la Dombóvár, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar.

- Reclama -

Árpád János Potápi, care este şi deputat Fidesz ales în circumscripţia electorală Dombóvár, a afirmat printre altele, la ceremonia organizată în amintirea deportării maghiarilor de pe actualele teritorii ale Slovaciei, că reunificarea naţională, începută în urmă cu 12 ani, progresează bine, iar naţiunea maghiară a votat, în Ungaria şi peste granite, în favoarea continuării acestui proces.

- Advertisement -

Secretarul de stat a amintit că deportarea maghiarilor din Slovacia a început în data de 12 aprilie 1947, dar gonirea lor a început mai devreme, la sfârşitul anilor 1944 şi 1945.

Maghiarii de aici au fost forţaţi să-şi părăsească pământul natal, iar deportarea s-a desfăşurat ca un act de război, prin constrângere, a explicat politicianul. Pentru aceşti maghiari pacea nu însemna altceva decât violenţă, umilire, privare de drepturi, muncă silnică, deportarea şi relocarea a sute de mii de persoane, a mai adăugat Potápi.

- Advertisement -

Raportul din anul 2020 privind Fondul Funciar Slovac, prezentat în Parlamentul European (cu referire la confiscările de terenuri din Slovacia în temeiul decretelor Benes), confirmă faptul că decretele sunt în vigoare şi în prezent, iar în multe cazuri terenurile au fost expropriate în baza acestora, a subliniat politicianul.

În salutul său, Krisztián Forró, preşedintele Uniunii Maghiarilor din Slovacia, a declarat că data de 12 aprilie este un moment dureros pentru maghiarii de aici, din rândurile cărora zeci de mii de persoane au fost strămutate în Ungaria. Acesta a mai afirmat că maghiarii din Slovacia au reuşit să se ridice din nou în picioare şi cei care şi-au luat rămas bun de la cei aproape 100 000 de maghiari nevoiţi să-şi părăsească meleagurile natale, au reuşit să păstreze în continuare limba părinţilor şi a bunicilor lor. “Mulţumită lor, la opt decenii după decretele Benes, care i-au făcut pe maghiari paria, vorbim şi acum, visăm şi ne rugăm în limba maghiară în Slovacia”, a subliniat preşedintele uniunii.

Acordul privind schimbul populaţiei între Slovacia şi Ungaria a fost semnat la data de 27 februarie 1946, la Budapesta. În perioada dintre 12 aprilie 1947 şi 5 iunie 1949, peste 76 000 de persoane au fost relocate în Ungaria.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img