spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeKurdistanul din Irak și Catalonia, referendumurile pentru independență care pot schimba harta...

Kurdistanul din Irak și Catalonia, referendumurile pentru independență care pot schimba harta lumii

-

Liderului regiunii semi-autonome kurde din Irak, Massoud Barzani, a declarat că va trasa graniţele unui viitor stat kurd, în cazul în care autorităţile de la Bagdad nu vor accepta şi recunoaşte votul pentru independenţă ce se va desfăşura la sfârşitul acestei luni, informează BBC.

Massoud Barzani a afirmat că doreşte să ajungă la un acord cu Guvernul irakian, în cazul în care kurzii vor opta pentru independenţă. Referendumul ar urma să aibă loc pe 25 septembrie.

Irakul respinge referendumul, considerând că acesta ar putea afecta negativ lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, şi de asemenea, că secesiunea contravine Constituţiei irakiene din 2005 şi că nu ar aduce niciun avantaj politic sau economic kurzilor din regiune.

Minoritatea kurdă din Irak controlează trei provincii irakiene, care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având guverne regionale şi propriile servicii de securitate. Ideea creării unui stat kurd este larg răspândită în aceste provincii.

Cel mai probabil, Bagdadul se va opune independenţei celor trei provincii deoarece kurzii ar urma să aibă şi alte pretenţii teritoriale. Turcia, Siria şi Iran sunt şi ele direct interesate deoarece şi pe teritoriul lor locuiesc kurzi, iar o posibilă independeţă a kurzilor din Irak i-ar putea inspira şi pe cei din Turcia, Siria sau Iran să întreprindă acţiuni similare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img