spot_img
15.9 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăAnalizeKremlin: Marea Neagră nu va deveni niciodată „o mare NATO”

Kremlin: Marea Neagră nu va deveni niciodată „o mare NATO”

-

Marea Neagră nu va deveni niciodată „o mare NATO” și trebuie să rămână o mare de cooperare și interacțiune pentru toate statele de coastă, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

- Reclama -

Pentru toate statele litorale, Marea Neagră trebuie să fie o mare de cooperare, interacțiune și securitate, a subliniat Peskov. „Mai mult, aceasta trebuie să fie o securitate indivizibilă”, a adăugat el.

După cum a subliniat secretarul de presă de la Kremlin, „declarația în sine [privind „marea NATO”] se bazează pe două contradicții”. „NATO și demilitarizarea sunt două noțiuni incompatibile”, a spus el.

NATO ar trebui să joace un rol mai important în securitatea Mării Negre și să integreze apărarea antiaeriană și antirachetă ucraineană cu cele ale statelor aliate, a declarat, joi, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Marea Neagră este esențială pentru ca întreaga Europă să fie pașnică și orientată spre viitor”, a declarat Dmitro Kuleba, în cadrul unei intervenţii prin videoconferinţă, la Conferința pentru Securitate la Marea Neagră, desfăşurată în capitala României, București.

„Din păcate, este și un exemplu pentru cât de repede se pot deteriora lucrurile dacă se neglijează amenințările. Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea a devenit Marea Baltică – o mare a NATO”. Marea Neagră și coasta ucraineană a acesteia teatre de război cruciale, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 2022. Atât Moscova, cât și Kievul se bazează pe această mare pentru exporturi, inclusiv pentru aprovizionarea piețelor mondiale de cereale. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img