spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriKovesi, Macovei și 40 milioane de euro

Kovesi, Macovei și 40 milioane de euro

-

- Reclama -

PRELUARE INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI

- Reclama -

Zbaterea Monicai Macovei pentru a o avea pe Laura Codruta Kovesi in pozitia de procuror sef european vine ca urmare a unei intelegeri dintre cele doua: daca Kovesi ajunge in pozitia respectiva o va lua consilier pe Monica Macovei, spun surse de la varful justitiei.

- Advertisement -

Multi se intreaba de unde reapropierea dintre acestea doua, in contextul in care la inceputului anului 2013 Monica Macovei a fost una dintre vocile care s-au opus vehement numirii lui Kovesi la DNA, Macovei facand parte din grupul celor care, la acea vreme, sustineau ca la conducerea institutiei trebuie sa fie pus un procuror cu experienta in anticoruptie.

Amintim ca in acea perioada a fost si o petitie a procurorilor DNA care cereau procedura transparenta si concurs pentru desemnarea urmasului lui Daniel Morar la conducerea DNA.

- Advertisement -

Intr-o postare din 1 aprilie 2013 de pe blog-ul propriu, Macovei il facea pe Ponta “groparul justitiei independente” pentru ca nu a propus la DNA un procuror cu experienta in anticoruptie.

Intr-o alta postare din 3 aprilie 2013 de pe blog-ul propriu, Macovei il critica pe Ponta pentru ca “niciun procuror cu experienta care a lucrat la DNA in ultimii ani nu se afla pe «lista lui Ponta»”.

Intr-o alta pozitie publica din 5 aprilie 2013, Monica Macovei il critica din nou pe Ponta, acuzandu-l ca nu propune la DNA un procuror cu experienta in anticoruptie:

“La sefia DNA este imperativ sa fie un procuror anticoruptie care a performat in ultimii ani, care a lucrat in dosare de mare coruptie, a anchetat fara frica politicieni si alti oficiali, a dovedit profesionalism, curaj si independenta si care cunoaste cum functioneaza institutia.

Selectia transparenta este ceruta si de Comisia Europeana in raportul MCV din 30 ianuarie 2013: „numirea unui nou Procuror General și a unui nou Procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul în cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie”.

Si interesul national te obliga sa alegi un procuror care in ultimii ani a lucrat cu succes in cea mai performanta institutie anticoruptie.

Si mai este ceva: va aduceti aminte cum vorbeau cele doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti arestate preventiv sub acuzatii de coruptie despre procurorii DNA care lucreaza independent si impartial? ” (…) Pai, nu vezi ca nu conteaza ca a venit U.S.L.-ul la putere…Pentru spaga te leaga” (…) Tre’ sa aveti grija! Aveti grija, ca D.N.A.-u’ e in foc continuu!”(aici)

Asta ne arata ca USL este privit de multi ca „salvatorul” coruptilor si franarul anchetelor anticoruptie. Ponta isi pozitioneaza oamenii in sistem in ideea ca va fi presedintele Romaniei in 2014.

Nu exista nici o alta explicatie de ce Ponta nu a propus pentru sefia DNA un procuror anticoruptie. Dar pentru mine, pentru toti oamenii cinstiti din Romania si pentru Europa, asta este DNA si asa trebuie sa ramina: o institutie „in foc continuu” de care se teme toata lumea care incalca legea – politicieni, magistrati, functionariSi pentru asta este nevoie ca DNA sa fie condusa de un procuror cu experienta anticoruptie dovedita.

Postarea din 5 aprilie 2013 a fost tradusa in engleza, fiind trimisa la ambasade si oficiali europeni.

Critica virulenta a lui Macovei era clar fata de propunerea facuta de Ponta de numire a Laurei Codruta Kovesi la conducerea DNA. Ce a fost in spatele acelui troc politic Ponta-Basescu-SRI de numire a lui Kovesi la sefia DNA am aflat ulterior, dupa dezvaluirile lui Udrea si Ghita.

Dupa ce Kovesi a ajuns la DNA aceasta a jurat razbunare impotriva lui Macovei pentru contra-campania pe care i-a facut-o inainte de numire.

Oportunitatea de a se razbuna pe Macovei i-a venit lui Kovesi de la Victor Ponta care, spre finele anului 2013, a sesizat DNA-ul cu o serie de nereguli facute de Monica Macovei in calitate de ministru al justitiei, ce a dus prin renegocierea contractului Bechtel la un prejudiciu de 40 de milioane de euro in dauna statului.

Pe 6 decembrie 2013 apararea stirea in presa ca Guvernul Ponta, in urma unei verificari facute de Corpul de Control al primului ministru cu privire la contractul Bechtel, a descoperit o serie de nereguli in urma carora statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de euro, artizan al acestui tun fiind si Monica Macovei in perioada in care a fost ministru al justitiei.

Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Inspectorii arată că miniştrii ştiau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligaţia recuperării acestei sume”, relata Mediafax intr-un articol la acea data.

Pentru crearea unei “aparenţe de legalitate”, a fost acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare încheierii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004”, explica mai in detaliu SursaZilei.

Stirea a fost rulata de toata presa, care cita ca Guvernul va sesiza DNA si SRI cu privire la neregulile din contractul Bechtel. Detaliul e important de notat: DNA SI SRI!!!

Pentru referinta, la link-ul alaturat poate fi descarcat integral o sinteza a respectivului raport: Corpul de control al primului ministru Ponta – sinteza raport control bechtel.

Iata cateva extrase din acel raport:

Aflat la Cluj pentru a primi o decoratie, Premierul Victor Ponta a fost intrebat pe 6 decembrie 2013 daca a sesizat deja DNA-ul cu privire la contractul Bechtel, lucru pe care acesta l-a confirmat.

Reporter: Guvernul va sesiza DNA privind nereguli în contractul cu Bechtel?

Victor Ponta: Da, am făcut-o deja. În primul rând, am trimis rezultatele controlului şi aspectele de natură penală pe care noi le-am descoperit către DNA, bineînţeles, după care, sigur, am prezentat şi opiniei publice. Am vrut cu această ocazie să încheiem o dezbatere care durează de foarte mulţi ani şi e importantă pentru Transilvania: de ce ceea ce am început în 2004, nu am continuat? Şi răspunsul este: foarte multă ignoranţă şi rea-credinţă. Dar dincolo de trecut, e bine să ştim din cauza cui n-am făcut autostrada;” [a se vedea transcriptul pe site-ul Guvernului].

Pentru cei doritori, pot vedea si fragmentul video in care Ponta spune cele de mai sus [de la minutul 3:03]:

In incercarea de a muta atentia de la cele spuse in raport, Monica Macovei are o reactie pe 6 decembrie 2013 si spune ca Nastase a semnat acel contract cu Bechtel. Postarea integrala poate fi gasita la acest link: https://monicamacovei.eu/contractul-pagubos-cu-bechtel-a-fost-semnat-de-guvernul-nastase-%C8%99i-reziliat-de-guvernul-ponta-neregulile-%C8%99i-vinova%C8%9Bii-acolo-sunt/

Dupa cum puteti citi din reactie, insa, Macovei nu spune nimic despre acuzatiile care i se aduceau in fapt prin acel raport.

Pana aici datele de mai sus sunt publice. Ceea ce doar la varful justitiei se stie, insa, e urmatorul lucru:

Dupa ce Corpul de Control al Primului-ministru a trimis respectivul raport la DNA si SRI, Kovesi era pregatita sa o cheme pe Macovei la audieri. In sfarsit avea sansa sa-i plateasca lui Macovei pentru contra-campania pe care i-a facut-o inainte sa fie numita la DNA.

Macovei a auzit despre acest lucru si, in disperare, l-a contactat pe Florian Coldea sa vorbeasca cu Laura Codruta Kovesi sa nu o cheme la audieri. Relatia dintre Coldea si Kovesi era binecunoscuta.

Ceea ce putin stiu, insa, e ca Monica Macovei este nu doar foarte apropiata de Florian Coldea, ci si foarte dependenta de el, acesta ajuntandu-o si in alte ocazii dar si avandu-o la mana cu o serie de lucruri.

Coldea s-a dus la Kovesi si a vorbit cu ea sa nu o cheme pe Macovei la audieri. O citatie la DNA pentru Macovei i-ar fi omorat cariera politica.

Kovesi, la sfatul lui Coldea, isi da seama de potentialul lui Macovei si, pentru a o pune in dependenta, nu a mai chemat-o la audieri, moment din care Macovei i-a ramas datoare vanduta.

Daca va uitati la pozitiile publice ale lui Macovei, de la finele lui 2013 acestea s-au schimbat radical, aceasta devenind o sustinatoare ferventa a lui Kovesi nu doar pe plan intern, ci si extern. Macovei, impreuna cu Coldea, a avut un rol fundamental in promovarea pe exterior a minciunilor privind succesele lui Kovesi la DNA.

Nu intamplator Sorina Matei, intr-o postare pe Facebook din data de 4 februarie 2019, a scris: “Când era să fie chemată la DNA pe semnătura pe Bechtel însă îi tremurau gladiolele.” Sorina Matei, cu bineinformate surse in DNA, stie ce spune.

Ati mai auzit ceva in presa despre acea sesizare din 2013 pana in prezent?

Ca veni vorba, ce s-a intamplat la DNA cu sesizarea respectiva privind contractul Bechtel? Totusi, 40 de milioane de euro nu-s de ignorat.

Se intelege acum, speram, disperarea Monicai Macovei de a o sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia parchetului european.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img