spot_img
28 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăDezvaluiriKosovo îi interzice premierului sârb intrarea în țară

Kosovo îi interzice premierului sârb intrarea în țară

-

Guvernul de la Priștina a anunțat că îi interzice premierei de la Belgrad, Ana Brnabici să mai intre în Kosovo, după ce comentarii publice făcute de ea miercuri, la o conferință de presă, au fost considerate „rasiste” de către autoritățile kosovare.

- Reclama -

Ministrul de externe din Kosovo, Behgjet Pacolli, a caracterizat declarațiile Anei Brnabici drept „dezgustătoare și inacceptabile”.

Intr-o declarație făcută presei joi, șefa cabinetului de la Belgrad nu și-a cerut scuze pentru declarații și nici nu a venit cu clarificări, dar a criticat autoritățile kosovare, fără să le numească, spunând că cei „care încearcă să oprească tranzitul mărfurilor sunt gata să împiedice și libertatea de mișcare” – o referire la decizia de anul trecut a Priștinei de a impune taxe de 100% pentru bunurile din Serbia.

Relațiile dintre Priștina și Belgrad s-au tensionat în ultimele zile după ce marți, au avut loc ciocniri în urma unui raid al forțelor de politie kosovare, în partea de nord a Kosovo, populată masiv de sârbi. În incident au fost implicate și două persoane din misiunea ONU din Kosovo. Ca răspuns la aceste tensiuni, Serbia și-a pus armata în stare de alertă și a deplasat militari la granița cu Kosovo. Serbia, ca și o serie de țări UE, între care România, nu a recunoscut independența Kosovo. Miercuri, Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene a făcut apel la calm și a îndemnat părțile să reia dialogul. De normalizarea relații cu Kosovo depind șansele Serbiei de integrare în Uniunea Europeană.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...