spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAnalizeKosovo escaladează conflictul cu Serbia: taxe de 10% pe importuri

Kosovo escaladează conflictul cu Serbia: taxe de 10% pe importuri

-

Uniunea Europeană a cerut miercuri Kosovo să revină asupra deciziei de a aplica taxe de import asupra produselor din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, informează Reuters conform Agerpres.

Autorităţile de la Pristina au anunţat luni că vor taxa cu 10% toate importurile de bunuri produse în cele două republici foste iugoslave. Premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că scopul deciziei este de a proteja produsele locale.

Reuters reaminteşte că Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt semnatare ale Acordului de Liber Schimb în Europa Centrală (CEFTA), alături de Albania, Muntenegru şi Republica Moldova.

Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că „UE doreşte clarificări urgente privind decizia neaşteptată a guvernului Kosovo” şi că măsurile respective „reprezintă o încălcare clară a obligaţiilor Kosovo conform CEFTA” şi „subminează cooperarea regională”.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, urmează să discute joi la Bruxelles cu omologul său kosovar, Hashim Thaci, şi cu oficialităţi ale Uniunii Europene. El a declarat că se aşteaptă la un dialog dificil.

Nu este prima dată când restricţiile comerciale sunt folosite în scopuri politice în fosta Iugoslavie. Bosnia-Herţegovina şi Serbia au sistat în 2008 toate importurile din Kosovo, după ce fosta provincie a Serbiei şi-a declarat independenţa. Embargoul a fost ridicat în 2011, când guvernul de la Pristina a recurs la retorsiuni. Serbia şi Kosovo au convenit în 2013 să îşi normalizeze relaţiile, pentru a li se deschide calea către aderarea la Uniunea Europeană. La fel ca şi Rusia şi cinci state membre ale UE, printre care şi România, Serbia nu recunoaşte Kosovo ca stat.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...