spot_img
9.5 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAnalizeKosovo escaladează conflictul cu Serbia: taxe de 10% pe importuri

Kosovo escaladează conflictul cu Serbia: taxe de 10% pe importuri

-

Uniunea Europeană a cerut miercuri Kosovo să revină asupra deciziei de a aplica taxe de import asupra produselor din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, informează Reuters conform Agerpres.

Autorităţile de la Pristina au anunţat luni că vor taxa cu 10% toate importurile de bunuri produse în cele două republici foste iugoslave. Premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că scopul deciziei este de a proteja produsele locale.

- Advertisement -

Reuters reaminteşte că Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt semnatare ale Acordului de Liber Schimb în Europa Centrală (CEFTA), alături de Albania, Muntenegru şi Republica Moldova.

Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că „UE doreşte clarificări urgente privind decizia neaşteptată a guvernului Kosovo” şi că măsurile respective „reprezintă o încălcare clară a obligaţiilor Kosovo conform CEFTA” şi „subminează cooperarea regională”.

- Advertisement -

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, urmează să discute joi la Bruxelles cu omologul său kosovar, Hashim Thaci, şi cu oficialităţi ale Uniunii Europene. El a declarat că se aşteaptă la un dialog dificil.

Nu este prima dată când restricţiile comerciale sunt folosite în scopuri politice în fosta Iugoslavie. Bosnia-Herţegovina şi Serbia au sistat în 2008 toate importurile din Kosovo, după ce fosta provincie a Serbiei şi-a declarat independenţa. Embargoul a fost ridicat în 2011, când guvernul de la Pristina a recurs la retorsiuni. Serbia şi Kosovo au convenit în 2013 să îşi normalizeze relaţiile, pentru a li se deschide calea către aderarea la Uniunea Europeană. La fel ca şi Rusia şi cinci state membre ale UE, printre care şi România, Serbia nu recunoaşte Kosovo ca stat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img