Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP.
Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.
Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Reprezentantul special al UE pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina, Miroslav Lajčak, a salutat decizia Pristinei de a amâna implementarea măsurilor anunțate.
„Salutăm decizia Kosovo de a accepta propunerea lui Josep Borelj pentru o întârziere de o lună. UE se așteaptă ca toate blocajele rutiere să fie eliminate imediat. Borelj solicită Kosovo și Serbiei să se angajeze într-un dialog privind progresul. Mulțumită Ambasadei SUA la Pristina pentru sprijin puternic”, a spus Miroslav Lajčak a spus într-un mesaj pe Twitter.
Kosovo dorea ca 1 august să schimbe toate documentele sârbilor din Kosovo (plăcuțe de înmatriculare și acte).
Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.
Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.
Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.
Cu începere de luni, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară, potrivit unei decizii a guvernului de la Pristina.
Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.
Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.
„Atmosfera este aproape de fierbere”, a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că „Serbia va câştiga” dacă sârbii sunt atacaţi.