spot_img
25.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeKlaus vrea să îi taie capul lui Sică cu PSD și...

Klaus vrea să îi taie capul lui Sică cu PSD și UDMR

-

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics.ro

Atac virulent și neașteptat la PSD, azi, al președintelui Klaus Iohannis, după o perioadă în care o lăsase mai moale cu acuzațiile la adresa opoziției. Semn că președintele s-a decis să preseze social-democrații să bage moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, parte a unui plan despre care am relatat deja.

Acuzațiile președintelui au fost, cum spuneam, de-a dreptul deșănțate, el punînd, practic, în cîrca PSD toți morții din pandemie.

„PSD, nemulțumit de reușitele guvernului PNL a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice guvernul. PSD intenționat a creat o criză sanitară pentru ca la sfârșit să vină și critice guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit. Pentru PSD a fost important să creeze o criză să aibă pentru ce critica Guvernul”, a spus el.

Iohannis a susținut că guvernul actual a gestionat atît de bine pandemia, încît PSD s-ar fi speriat de popularitatea PNL și a decis să ia măsuri:

”Se știe că în starea de urgență, când în vestul Europei, din păcate, am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morți, în România am avut epidemie, am avut decese, dar un număr foarte limitat. Autoritățile își făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritățile s-au mobilizat. În ansamblu putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorități. Această situație nu a convenit PSD. Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.
Cu un cinism pe care l-am criticat şi ieri într-o declarație, un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislație, au tras de timp ca să nu apară noua legislație. Sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovați. Nu! Stimați pesediști, nu caut vinovați! Îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să îi arăt şi astăzi cu degetul: pe voi!”, a punctat el.

”Dar de ce? De ce a făcut PSD acest gest de un cinism inimaginabil? Dragii mei, explicația este cutremurător de simplă. PSD, nemulțumit de reușitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. Încă o dată. PSD intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină și să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Ce să mai spui! Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul, aceasta este explicația și vă rog să o țineți minte” a lovit din scurt președintele.

El a mai spus că numărul de noi cazuri de persoane infectat cu noul coronavirus reprezintă un ”nou record extrem-extrem de îngrijorător” și a ținut să precizeze:

” Mă bazez pe voi, dragi români, să respectați aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii. Important este ca împreună să trecem cât se poate de bine peste această criză sanitară, creată cu cinism de un partid din România”.

Faptul că atacul lui Iohannis vine la doar o zi după o conferință de presă în care taxase PSD, dar nici pe departe pe un ton atît de dur, dar mai ales că el a avut loc fix în timpul ședinței de Comitet Executiv al PSD, în care pe ordinea de zi se află moțiunea de cenzură, nu poate fi o coincidență.

Cel mai probabil, de la Cotroceni se dă semnalul că a venit momentul depunerii moțiunii de cenzură și al debarcării lui Ludovic Orban – pentru că, nu-i așa?, ”din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României” – în locul său urmînd să fie instalat un guvern de uniune națională sau de tehnocrați – cam același lucru în conjunctura actuală -, cu misiunea de a organiza alegeri și de a gestiona mai bine pandemia. Ne referim, desigur, la alegerile parlamentare, pentru că cele locale e greu de crezut că le vom mai avea anul acesta.

Că așa stau lucrurile o confirmă și neașteptatul atac al președintelui la UDMR, fix a doua zi după ce unul dintre marile of-uri ale maghiarilor fusese rezolvat – eliberarea unuia dintre cei doi tineri secui condamnați pentru terorism – iar Kelemen Hunor anunțase public că nu susține moțiunea de cenzură a opoziției.
Ori, asemenea atitudine poate afecta planul președintelui de a se debarasa cu mîna opoziției de tot mai incomodul Ludovic Orban.
Rămîne de văzut care va fi replica PSD, dar, în orice caz, pentru Marcel Ciolacu cel pacifist, a continua să o scalde cu depunerea moțiunii după un atac atît de violent de la președinție ar însemna dovadă de slăbiciune maximă, care i-ar putea fi fatală în perspectiva alegerilor din partid. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...