Killerul rus din Geneva

0

Organizația de investigații pe internet Bellingcat spune într-un nou raport că un diplomat rus la Geneva ar fi în realitate ofițer de informații sub acoperire, afiliat unei echipe care s-ar fi specializat în operațiuni de otrăvire în Europa.

Raportul dat publicității astăzi de Bellingcat descrie activități ale serviciilor secrete ruse în străinătate, despre care experții spun că ar include operațiuni de urmărire, spionaj și chiar de asasinare. În martie 2018, fostul agent rus Serghei Skripal și fiica acestuia au fost otrăviți cu gaz neurotoxic militar în Marea Britanie, Bellingcat contribuind la depistarea agenților care ar fi fost implicați din partea spionajului militar rus, GRU. Anul trecut, procurorii din Bulgaria au folosit investigațiile Bellingcat într-o anchetă împotriva unor presupuși agenți ruși care ar fi folosit gaz neurotoxic împotriva unui om de afaceri bulgar, fiind emise de mandate de arestare Interpol pe numele a trei inculpați, transmite Radio Europa Liberă.

Denis Viaceslavici Sergheev ar ofițer superior GRU și absolvent al Academiei de Diplomație a Rusiei, identificat ca al treilea suspect în otrăvirea lui Skripa