spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeKelemen Hunor: Sâmbătă, “naţionaliştii extremi, şovini” români s-au dus în cimitirul militar...

Kelemen Hunor: Sâmbătă, “naţionaliştii extremi, şovini” români s-au dus în cimitirul militar din Valea Uzului pentru “a profana din nou cimitirul şi memoria militarilor ale căror rămăşiţe se află acolo”

-

- Reclama -

UDMR consideră că amplasarea ilegală a unor noi cruci în cimitirul militar de la Valea Uzului este inadmisibilă, astfel că sprijină Primăria Sânmartin în restabilirea ordinii de drept, a scris Hunor Kelemen, într-o declaraţie trasmisă luni agenţiei ungare de presă MTI.

- Reclama -

Preşedintele UDMR a amintit că sâmbătă, “naţionaliştii extremi, şovini” români s-au dus în cimitirul militar din Valea Uzului pentru “a profana din nou cimitirul şi memoria militarilor ale căror rămăşiţe se află acolo”.

- Advertisement -

Politicianul maghiar a atras atenţia asupra faptului că o hotărâre judecătorească definitivă a constatat că în 2019, toate crucile de beton au fost amplasate în cimitir în mod ilegal, fără a exista o autorizaţie în acest sens. “Sâmbătă, 150 de cruci de lemn au fost amplasate acolo în aceleaşi condiţii: în mod ilegal, fără autorizaţie”, a subliniat Hunor Kelemen.

Potrivit preşedintelui UDMR, faptul că situaţia nu a escaladat se datorează exclusiv liderilor comunităţii maghiare, care i-au avertizat pe maghiari “să nu răspundă provocării”.

- Advertisement -

Politicianul a adăugat că Primăria Sânmartin a rezolvat, deja, o dată pe cale legală situaţia cimitirului militar, şi se pregăteşte să facă acest lucru şi acum. “UDMR va acorda tot sprijinul său autorităţilor locale şi va face tot posibilul pentru ca cei care calcă în picioare demnitatea comunităţii maghiare din România să fie pedepsiţi”, scrie în încheierea declaraţiei lui Hunor Kelemen.

Sâmbătă, susţinătorii organizaţiei româneşti Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naţionale ale României, a fost montată şi o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc. Liderul organizaţiei, Mihai Tîrnoveanu, a anunţat că săptămâna aceasta urmează să discute şi cu Ministerul Apărării Naţionale din România despre oficializarea “parcelei româneşti” create sâmbătă.

În cimitirul localităţii depopulate, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, care din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Sânmartin, crucile de beton ridicate ilegal au fost îndepărtate în 29 iunie 2023, după ce o hotărâre judecătorească definitivă a obligat Primăria Dărmăneşti să facă acest lucru.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a declarat cimitirul ca fiind proprietatea sa publică, iar în aprilie a creat în mod arbitrar o parcelă românească. Anterior, cimitirul a fost administrat de comuna secuiască Sânmartin, iar comunitatea maghiară a considerat că este un cimitir militar maghiar.

Potrivit plăcilor de marmură aflate în cimitir, aici sunt înhumaţi, în mare parte, militari căzuţi în Primul Război Mondial ai armatelor austro-ungare, germane şi ruse, care au murit în luptele din Valea Uzului.

În 6 iunie 2019, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român, după ce secuii au încercat să împiedice printr-un lanţ uman, ocuparea cimitirului.

La o săptămână după evenimentele violente, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img