Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZMC) reprezintă o formă specială a calităţii existenţei maghiare; nu doar că arată cât de bogată este moştenirea noastră culturală, dar subliniază şi responsabilitatea noastră comună pentru păstrarea acesteia, a declarat, luni seara, János Nagy, secretar de stat, coordonatorul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la Cluj-Napoca, la Gala de deschidere a celei de-a 15-a ediţii a festivalului cultural maghiar din Transilvania.
În discursul său, adresat publicului ce a umplut până la refuz Teatrul Maghiar, politicianul a subliniat importanţa memoriei. Pe lângă întemeierea statului ungar, a amintit că, în urmă cu 708 ani, regele Carol Robert de Anjou a redat Clujului rangul de oraş liber regesc, iar acum 15 ani, câţiva tineri au decis să organizeze un festival cultural maghiar în capitala Transilvaniei.
„Anul 2010 a marcat, atât în Ungaria, cât şi aici, la Cluj, începutul unei noi ere. O perioadă plină de provocări şi lupte, dar, în acelaşi timp, o epocă de progres şi mândrie” – a afirmat János Nagy.
Acesta a subliniat că Zilele Culturale Maghiare din Cluj a devenit unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Bazinul Carpatic, fiind un exemplu urmat de multe alte oraşe din Transilvania. În opinia sa, „acesta este un act curajos”, în concordanţă cu cugetarea principelui Gabriel Bethlen: „Nu putem face întotdeauna ceea ce trebuie, dar întotdeauna trebuie să facem ceea ce putem”.
Secretarul de stat a amintit că, dacă ieri subiectul discuţiilor era despre supravieţuire, astăzi este despre construcţie, iar Guvernul ungar oferă tot sprijinul necesar. Chiar şi astăzi, mulţi ar prefera ca maghiarii să se vadă mici, slabi şi uşor de învins, dar, deşi maghiarii trăiesc în ţări diferite, reprezintă cea mai numeroasă naţiune din Bazinul Carpatic. „Împreună suntem puternici, separaţi suntem slabi!” – a afirmat politicianul.
Acesta a menţionat, de asemenea, angajamentul maghiarilor faţă de pace şi faptul că popoarele din Bazinul Carpatic şi Europa Centrală au prosperat întotdeauna prin colaborare. „Putem trăi săraci – separat, sau bogaţi – împreună” – a adăugat János Nagy.
Politicianul de la Budapesta a subliniat că Ungaria este interesată de dezvoltarea României şi, pe durata preşedinţiei sale la Uniunea Europeană, va sprijini aderarea acesteia la spaţiul Schengen, precum şi proiectul trenului de mare viteză Budapesta-Cluj-Napoca, care ar putea continua până la Bucureşti. Potrivit acestuia, „comunitatea maghiară din Transilvania poate fi puntea prin care Budapesta şi Bucureştiul pot comunica şi găsi obiective comune”.
„La mulţi ani, Cluj-Napoca! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi!” – i-a salutat pe cei prezenţi, cu ocazia „zilei de naştere” a oraşului, Balázs Gergely, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj şi preşedintele Asociaţia Clujul Comoară.
Acesta a menţionat că, în acest an, au pregătit două cadouri: un puzzle de 1000 de piese, care reprezintă Piaţa Unirii plină de participanţi la festival, şi o carte poştală veche cu imaginea Bisericii Sfântul Mihail, premiată în acest an cu premiul Europa Nostra.
„Pentru noi, cei 15 ani ai Zilelelor Culturale Maghiare din Cluj oferă un nou cadru timpului care trece” – a afirmat Hunor Kelemen, preşedintele UDMR. Acesta a subliniat că termenul „noi” include comunitatea maghiară din Transilvania, Partium, Maramureş, Ungaria şi din întregul Bazin Carpatic.
Politicianul a adăugat că, din perspectivă istorică, 15 ani nu sunt mulţi, dar suficienţi pentru a planifica încă 15 ani, o tradiţie bună care trebuie păstrată. „Cultura nu trebuie anulată, ci iubită, înţeleasă şi trăită. Comunitatea nu trebuie evitată, ci reclădită constant” – a declarat preşedintele UDMR, subliniind că organizatorii ZMC exact asta fac.