spot_img
28.7 C
București
sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăMureșKelemen Hunor anunță că UDMR nu renunță la modificarea Constituției și acuză...

Kelemen Hunor anunță că UDMR nu renunță la modificarea Constituției și acuză Înalta Curte

-

Potrivit preşedintelui UDMR, s-au schimbat multe de la izbucnirea războiului din Ucraina, însă ceea ce nu s-a schimbat este geografia. „Maghiarii din Transilvania trăiesc aici, iar bazele viitorului acestora trebuie puse aici, chiar şi în vremuri mai grele”, a declarat Hunor Kelemen, la Cluj-Napoca, după şedinţa de vineri a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR. În opinia politicianului, primordiale sunt securitatea ţării şi menţinerea păcii. Ţările Europei, respectiv NATO nu ar trebui să se implice în mod direct în război, pentru că atunci problema poate deveni şi mai mare, a declarat preşedintele UDMR conform agenției de maghiare MTI.

- Reclama -

Potrivit acestuia, nu există niciun motiv, niciun argument şi nicio scuză care să justifice războiul. “Am condamnat agresiunea ruşilor încă din primul moment, şi fiecare persoană care iubeşte libertate trebuie să ridice vocea împotriva agresiunii, a spus politicianul. 

În opinia sa, a început o criză economică, iar în perioada următoarea, aceasta se va adânci. Statele membre ale UE “nu pot fi forţate” să treacă la energii regenerabile la fel de repede precum se dorea atunci când era, încă, pace, a spus Hunor Kelemen.

“Nu este posibil să susţinem industria şi economia europeană cu energie eoliană, cu energie regenerabilă. Dacă economia nu funcţionează, recesiunea se va adânci. Este nevoie de o tranziţie care să ne permită să protejăm locurile de muncă”, a explicat liderul UDMR.

Potrivit politicianului maghiar, este nevoie de un pachet de măsuri economice care să protejeze economia şi locurile de muncă, respectiv să ofere ajutor celor aflaţi în nevoie. Preşedintele UDMR a enumerat măsurile care servesc acestui scop şi pentru care Guvernul României alocă suma de 17,3 miliarde de lei.

Kelemen Hunor crede că funcţionarea marii coaliţii din România nu este simplă, dar este stabilă. Acum, UDMR ar fi într-o poziţie mai proastă dacă s-ar afla în opoziţie, a adăugat preşedintele Uniunii. El a mai specificat că cei din coaliţie nu ar trebui “să se ocupe numai de treburile care ard”. Prin urmare, UDMR nu renunţă la planul său de modificare a Constituţiei României.

Preşedintele UDMR a spus că maghiarii sunt pe drumul cel bun în ceea ce priveşte autorecenzarea, însă şi în ultimele nouă zile ale acestei faze trebuie depuse eforturi ca cel puţin o jumătate de milion de maghiari să fie înregistraţi încă din această primă fază.

Preşedintele UDMR a vorbit şi despre sentinţa de miercuri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei a României (ÎCCJR), prin care au fost anulate dispoziţiile acelui ordin ministerial prin care a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş. Politicianul a adăugat că în 2019, ministerul a înfiinţat o şcoală ortodoxă la Timişoara şi o şcoală catolică la Târgu Mureş. Decizia de miercuri afectează doar şcoala catolică.

“Acest lucru este inacceptabil şi revoltător. Nu vom permite să rămână aşa. Vom aştepta motivarea instanţei, iar apoi vom relua înfiinţarea şcolii, astfel încât instituţia de învăţământ să primească elevi la începutul anului şcolar 2022-23. Această şcoală va exista”, a spus Hunor Kelemen.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img