spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeKelemen Hunor ACUZĂ: A schimbat brutal tot ce înseamnă alegeri parlamentare

Kelemen Hunor ACUZĂ: A schimbat brutal tot ce înseamnă alegeri parlamentare

-

Ordonanța de Urgență care modifică legislația electorală și care a fost adoptată de Guvern pe 4 februarie a schimbat brutal tot ce înseamnă alegeri parlamentare, într-un mod absolut inacceptabil, declară la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor. El spune că mai întâi trebuie clarificată OUG și abia apoi va decide UDMR cum va vota în Parlament asupra Guvernului Orban II.

Kelemen Hunor susține anticipatele, dar critică OUG care modifică legislația electorală: ”Noi am susținut și anul trecut și în ianuarie, la începutul lunii februarie, necesitatea organizării alegerilor anticipate și eu cred că există multe argumente pentru a încerca să avem alegeri parlamentare undeva la mijlocul anului, în iunie, cel târziu în prima parte a lunii iulie. În schimb, a apărut această Ordonanță de Urgență, care a fost pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 4 februarie, încă nu a apărut în Monitorul Oficial, care a schimbat brutal tot ce înseamnă alegeri parlamentare, într-un mod absolut inacceptabil și de aceea trebuie să clarificăm în aceste zile, în aceste săptămâni, soarta OUG și mai ales conținutul OUG, dacă va fi publicată această Ordonanță în Monitorul Oficial (…). De aceea, eu cred că în aceste zile ar trebui să știm dacă premierul va trimite în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență și dacă trimite, ce vom face în Parlament”.

- Advertisement -

”Prima dată, ar trebui să clarificăm Ordonanța de Urgență”

Liderul UDMR cere clarificarea Ordonanței de Urgență: ”Nu avem unde să ne grăbim. Prima dată, ar trebui să clarificăm Ordonanța de Urgență. Sunt multe aspecte, am rămas uimit cât de multe lucruri au fost schimbate, dincolo de faptul că, mascat, schimbă sistemul electoral, ceea ce este neconstituțional, din punctul nostru de vedere. Schimbă prin faptul că fiecare votează unde dorește, parcă vrea să anuleze listele județene și sistemul bazat pe circumscripțiile județene, parcă am avea o listă națională, cum avem la europarlamentare. Nu este de acceptat așa ceva”.

Kelemen Hunor precizează că ”mai schimbă dincolo de chestiunile tehnice necesare, de exemplu, reducerea de la 90 la 50 de zile a perioadei când trebuie să organizezi alegerile anticipate după dizolvarea Parlamentului, sunt de acord cu acest lucru, dar mai sunt și alte aspecte. Să organizezi locale și parlamentare în aceeași zi. Avem deciziile CCR, care spun că nu e OK. Mai sunt și alte chestiuni, despre care nu am vorbit. De exemplu, președintele secției de votare singur primește o putere uriașă, poate să prelungească orele de vot, de la ora nouă până la ora 24, dacă consideră că așa e bine. Vă dați seama, dacă la ora nouă apar exit-poll-urile și în 1.500 de secții, doar în jumătate sau peste jumătate din secțiile de votare, se prelungește perioada de vot, ce se va întâmpla”.

- Advertisement -

”E vorba de principii și de bun simț”

Întrebat dacă UDMR condiționează susținerea anticipatelor de clarificarea OUG, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu e vorba de o condiționare, suntem 30 de oameni. Dacă ceilalți, PSD cu PNL s-au înțeles, atunci noi putem să spunem ce dorim. Aici e vorba de niște principii, e vorba de bunul simț”.

La remarca moderatorului că sună totuși a condiționare, liderul UDMR a răspuns: ”Cum spuneți dvs., poate să fie considerată ca o condiție, dar poate să fie considerată și ca necesitatea sau invitarea celorlalți la un dialog, să vedem ce dorim să facem”.

”OUG să nu mai fie trimisă la publicare în Monitorul Oficial”

Întrebat ce fel de clarificări așteaptă, Kelemen Hunor a răspuns: ”Cea mai simplă variantă, cu toate riscurile politice pentru cei care au adoptat această OUG, să nu mai fie trimisă la publicare, să nu apară Ordonanța. Să depunem un proiect de lege repede, se poate face acest lucru, semnând cu toții care suntem de acord și reducem perioada de la 90 la 60 de zile, rezolvăm problemele pentru Diaspora, deci condițiile tehnice să fie pregătite pentru alegerile anticipate și în patru săptămâni putem vota o astfel de lege în ambele Camere, fără să schimbăm mascat sistemul electoral (…). A doua propunere era din partea noastră, dacă nu se poate și Guvernul face o chestie de orgoliu din a trimite OUG la Monitorul Oficial, atunci în procedură de urgență să dezbatem OUG în Parlament, trecând prin ambele Camere și până atunci, sigur, să nu votăm nici un Guvern, nici să fie instalat, nici să fie respins”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img