spot_img
12 C
București
vineri, octombrie 7, 2022
AcasăDezvaluiriKelemen Hunor: 2018 nu ne va cruța. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare...

Kelemen Hunor: 2018 nu ne va cruța. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare și ultranaționaliste

-

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureș, că Centenarul Marii Uniri trebuie să fie, pentru comunitatea maghiară, un prilej de bilanț, dar și un prilej de a deschide un nou cadru de dialog și colaborare cu majoritatea românească, în scopul construirii unui viitor comun.

„Urmează anul 2018 și acesta nu ne va cruța. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare și ultranaționaliste. (…) Fără a vrea să jignim pe cineva, (…) trebuie să ne punem întrebarea — după 100 de ani ce s-a schimbat în țara noastră, ce s-a îmbunătățit și ce a devenit mai rău? Dacă păstrarea identității noastre, a comunității maghiare este în siguranță. (…) Aici, la Târgu Mureș, evenimentele care s-au petrecut în jurul Liceului romano-catolic, dar și alte cazuri care s-au petrecut de-a lungul istoriei ne arată că putem să și regresăm, nu doar să avansăm. Deci, trebuie să spunem că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte și ceea ce cerem noi, un dialog, în care vom avea o nouă relație, un nou cadru de colaborare între majoritate și minoritate. (…) Eu văd un viitor comun, un viitor pe care îl clădim împreună aici în România și în Transilvania”, a afirmat Kelemen Hunor, în deschiderea ședinței organizațiilor de femei ale UDMR, care se desfășoară sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

El a adăugat că o majoritate care are încredere în sine nu o să aibă niciodată frică de o minoritate, iar ceea ce solicită membrii comunității maghiare nu va face „mai săracă societatea românească”, ci îi va ajuta „să se simtă bine, să se simtă acasă”.

„Putem să răspundem bine la aceste provocări dacă suntem onești, dacă suntem cinstiți și, fără a avea intenția de a jigni, să cerem majorității române să ne gândim serios cum vedem noi viitorul împreună. Ce trebuie să facem nu este să stăm speriați în anul 2018, ci să vorbim despre ce valori am creat în sport, în știință, în economie. Trebuie să arătăm că suntem o comunitate care creează valori, iar dacă formulăm bine și corect aceste răspunsuri, atunci sunt sigur că și în comunitatea românească va fi deschidere și va fi o dorință de a vorbi sincer despre aceste lucruri”, a mai spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale asigurate în cadrul evenimentului.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...