spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăEconomieKazMunaiGas oprește programul de investiții în România după sechestrul pus de DIICOT

KazMunaiGas oprește programul de investiții în România după sechestrul pus de DIICOT

-

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International spune la RFI că termenul de finalizare a tranzacției prin care firma chineză CEFC urma să devină proprietar al grupului Rompetrol este renegociat, în contextul noului dosar deschis de procurorii DIICOT.

În acest moment nu există un proces propriu-zis, ci doar o investigație anunțată de DIICOT. Problema este că DIICOT a instituit sechestru pe acțiunile KMGI în cadrul Rompetrol Rafinare și pe activele Rompetrol Rafinare. Considerăm că acest tip de măsuri preventive este absolut excesiv. Aceasta este una dintre consecințele investigației, care nu este încă finalizată. Operațiunile curente sunt derulate în condiții normale, așadar operăm în mod normal, fără impact asupra activității. Dar sechestrul asupra acțiunilor și activelor nu ne permit să continuăm investițiile și operațiunile de modernizare a intalațiilor. Aceasta este de fapt cea mai mare problemă, afirmă el.

Avem o rafinărie cu o vechime de aproape 40 de ani și permanent trebuie să modernizăm instalațiile și să îmbunătățim activitatea companiei, iar sechestrul nu ne permite să facem acest lucru. Așadar, trebuie să menținem, potrivit sechestrului, activele vechi în condiția existentă, aceasta este situația.La nivel general, reconsiderăm, de asemenea, programul de investiții. Programul de investiții din România este oprit deoarece nu putem investi fără să știm că investițiile noastre sunt sigure, mai afirmă Azamat Zhangulov.

Ce am făcut noi, a fost ca mai întâi să trimitem o notificare de dispută privind investițiile către statul român, pe 26 iulie, pentru a preveni autoritățile cu privire la consecințele acestor acțiuni legale și a arăta că aceste acțiuni ne creează  prejudicii. Acestea sunt contrare Tratatului Cartei Energiei și celorlalte tratate bilaterale privind investițiile semnate de România. Vedem că drepturile noastre în calitate de investitori internaționali au fost afectate. Nu am primit deocamdată nici un răspuns de la guvern ca urmare a acestei notificări. În mod normal, există o perioadă, o așa-numită perioadă de preaviz, care urmează acestei notificări, care permite celor două părți să negocieze sau să înceapă negocierile înaintea depunerii unei plângeri oficiale la tribunalul internațional.Au trecut deja două luni de la trimiterea notificării de dispută privind investițiile fără să vedem niciun progres din partea autorităților române în ceea ce privește înființarea unei comisii și începerea negocierilor. Suntem încă în acest stadiu al procedurii, astfel că sperăm ca astfel de măsuri să fie luate în curând deoarece nu vedem niciun motiv pentru care guvernul nu ar negocia și nu ar dori găsirea unei soluții amiabile. Consecințele unui proces real nu sunt benefice nici pentru stat, nici pentru KMG International, mai precizează el.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...