JUSTIȚIE A LA BRUXELLES: Comisarului propus de Franța i s-a închis un dosar de angajări fictive asemănător cu cel în care Dragnea a fost condamnat

0
643
German Chancellor Angela Merkel welcomes French President Emmanuel Macron as he arrives at Meseberg Palace, northeastern Germany, on June 19, 2018, before holding a ministerial conference to coordinate European reform proposals ahead of the EU summit to take place from June 28 to 29, 2018. - German Chancellor Angela Merkel is hosting French President Emmanuel Macron to hammer out reforms that can stop the "disintegration" of the European Union, torn by populist forces and deep discord over immigration. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Parlamentul European a informat vineri, prin biroul de presă, că a închis dosarul privind presupuse angajări fictive, în care era implicată Sylvie Goulard, propusă de Franţa pentru un post de comisar european, transmit AFP și Agerpres.

epaselect epa06084151 German Chancellor Angela Merkel (R) is welcomed by French President Emmanuel Macron upon her arrival at the Elysee Palace in Paris, France, 13 July 2017. EPA/JULIEN DE ROSA

„Cazul din Parlamentul European este închis. Au fost observate nereguli administrative minore, nesistematice şi neintenţionate. Rambursarea legată de acest dosar a fost efectuată”, a declarat agenţiei France Presse un purtător de cuvânt al PE.

În aceeaşi zi, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, a declarat canalului BFM TV că Parlamentul European a exonerat-o pe Goulard în urma unei „anchete interne”. Ea a explicat că „Parlamentul European a investigat timp de doi ani ce s-a întâmplat şi a conchis că nu există informaţii care să ducă la concluzia că ea (Goulard) nu a procedat conform regulilor”.

În Franţa, ancheta judiciară privind aceleaşi suspiciuni continuă; au fost audiaţi foşti asistenţi parlamentari şi mai mulţi eurodeputaţi, însă deocamdată Goulard nu a fost convocată. O sursă a AFP care cunoaşte dosarul susţine că ea nu este cea mai implicată dintre cei şase parlamentari vizaţi.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a nominalizat-o pe Goulard pentru un post în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Sylvie Goulard, în vârstă de 54 de ani, a fost ministru al apărării în guvernul condus de premierul Edouard Philippe şi deputată în PE din partea grupului centrist Mişcarea Democratică (MoDem) din majoritatea prezidenţială din Franţa. Preşedinţia franceză a apreciat că ea are „o experienţă europeană recunoscută” şi „capacitatea de a juca un rol major în cadrul Comisiei”.