spot_img
13.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizeJustiția română l-a reabilitat de facto pe criminalul de război Wass Albert,...

Justiția română l-a reabilitat de facto pe criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acuză deputatul AUR Dan Tănasă

-

Deși pare un coșmar este cât se poate de real: prin două sentințe pronunțate de aceeași instanță, Judecătoria Sfântu Gheorghe, justiția română l-a reabilitat de facto pe criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Wass Albert poate fi adulat și cinstit în România în spații publice fără restricții, afirmă deputatul AUR Dan Tănasă.

- Reclama -

CE AFIRMĂ DAN TĂNASĂ PE BLOGUL SĂU:

În luna iunie a anului trecut aduceam în atenția opiniei publice faptul că procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.

ADEC a considerat faptul ca articolul „O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.

Redau mai jos articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la naşterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofiţer de armată, scriitor, poet, personalitate publică şi politician. Activitatea sa a fost o aşchie în ochii puterii bucureştene asupritoare a maghiarilor transilvani, şi nu numai în timpul dictaturii comuniste şi a pseudodemocraţiei care i-a urmat, ci şi în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care şi-au apărat cosangvinii ajunşi la ananghie şi împinşi în pragul dispariţiei. Ştiau că unui popor constrâns în interiorul unor graniţe străine, privat de bunuri, evacuat şi instituţiile sale şi prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul şi personalităţile marcante ale acestuia. O comunitate care nu îşi cunoaşte istoria, renunţă, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuieşte o naţiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietăţile şi l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învăţătorul, sprijinul şi purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzaţii scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i şteargă din conştiinţa publică până şi amintirea. Nu va reuşi însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci.

*** Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioţi ai noştri maghiari de peste hotare au devenit, şi constituţional, membri ai naţiunii, iar printre ei se numără şi fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunţat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe criminal, detalii aici).

Orice persoană cu minime cunoștințe de limba română poate constata faptul că articolul prezentat mai sus nu constituie omagierea operei literare a scriitorului Wass Albert ci reprezintă un veritabil act de adulare publică a lui Wass Albert, acțiuni ce intră în mod evident sub incidența O.U.G. nr. 31/2002. Articolul în cauză nu face referire la vreo operă literară a lui Wass și nici nu face vreo analiză a vieții literare a lui Wass ci reprezintă o simplă adulare a lui Wass în spațiul public.

Ordonanțele procurorilor de la Brașov, care sugerează că de fapt Wass Albert a fost o victimă a unei justiții comuniste, servesc în primul rând interesele puterii politice de la Budapesta, care îl promovează agresiv pe Wass Albert tocmai pentru că a fost un antiromân și un antisemit până la moarte. Mai mult, prin remarcile personale, netemeinice, inserate în ordonanță, magistratul Sorin Vasilache intervine și nesocotește mai multe sentințe definitive pronunțate de instanțele din România prin care s-a constatat faptul că Wass Albert este criminal de război, vinovat de moartea unor români și evrei.

Evident, ADEC a atacat ordonanțele procurorilor la Judecătoria Sfântu Gheorghe (dosar nr. 2505/305/2020) care a pronunțat joi, 18 februarie a.c., o sentință definitivă prin care a respins plângerea ADEC (detalii aici): „În baza art. 341 al.6 lit. a C.pr.pen. respinge plângerea formulată de petenta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, reprezentată de Dan Tănasă, împotriva ordonanţei din 25.03.2020 dată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov în dosar nr. 33/P/2018 prin care s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 5 al.1 din OUG nr. 31/2002, soluţie menţinută prin ordonanţa nr. 22/II/2/2020 din data de 12.06.2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov ,ca nefondată. În baza art. 275 al.2 C.pr.pen. obligă petenta la plata către stat a sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Obligă petenta la plata către intimatul Bedo Zoltan, a sumei de 660 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta. Respinge solicitarea petentei de obligare a intimatului la plata cheltuielilor judiciare, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18.02.2021”.

Practic, ADEC este obligată acum să plătească pentru cinstirea criminalului de război Wass Albert în România.

Procurorul General al României a susținut opinia ADEC și a infirmat din oficiu ordonanța procurorului de caz

Gabriela Scutea. FOTO: Agerpres

După ce am publicat articolul din iunie 2020 despre ordonanțele rușinoase ale procurorilor de la Brașov în cazul criminalului de război Wass Albert, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a reacționat și a infirmat din oficiu ordonanța de clasare a procurorului de caz.

În cauză, Procurorul General a emis ordonanța nr. 127/C2/27.07.2020 prin care a dispus infirmarea din oficiu a ordonanței de clasare și redeschiderea urmării penale în dosarul nr. 33/P/2018 sub aspecul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002. Practic, Procurorul General al României a susținut argumentele logice și legale ale ADEC.

Ordonanță Procuror General ref Wass Albert by Dan Tanasă on Scribdhttps://www.scribd.com/embeds/495292727/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-y1TnXXa0C3pB0tjQTkej

În dosarul nr. 2957/305/2020, deschis la Judecătoria Sfântu Gheorghe ca urmare a ordonanței emise de Procurorul General (detalii aici), instanța a pronunțat în data de 4 februarie a.c. o sentință la fel de rușinoasă „În baza art. 335 al. 4 C.pr.pen. respinge cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 127/C2/2020 din 27.07.2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , prin care s-a dispus infirmarea din oficiu a ordonanţei de clasare dispusă la data de 25.03.2020 în dosarul nr. 33/P/2018 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi a ordonanţei nr. 22/II/2/2020 din 12.06.2020 şi redeschiderea urmăririi penale. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Respinge cererea intimatului de obligare a Ministerului Public la plata cheltuielilor judiciare avansate de acesta, ca inadmisibilă. Definitivă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.02.2021”.

Criminalul de răzaboi Wass Albert este reabilitat de facto de justiția română

Criminalul de război Wass Albert este practic reabilitat de justiția română. Doi procurori și doi judecători au hotărât că textul „El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veciscris cu referire la criminalul de război Wass Albert de un jurnalist într-o publicație cu o largă audiență nu reprezintă promovarea cultului personalității acestuia.

Mai mult, organele de cercetare penală au identificat chiar și o placă comemorativă dedicată criminalului de război Wass Albert, care în mod evident constituie cult al personalității sale, fără ca această descoperire să fie urmată de un dosar penal.

Să ne imaginăm acum că cineva ar scrie exact același text într-un ziar cu o audiență mare cu referire la persoana unui român condamnat pentru crime de război sau crime împotriva umanității… Ar fi altceva, nu-i așa?

Citește și EXCLUSIV. Rezoluția ULUITOARE a procurorului din Gheorgheni care încurajează cultul CRIMINALULUI de război Wass Albert. DOCUMENT

De-a lungul anilor am fost singurul cetățean român (din ce știu eu doar jurnalistul Dorin Suciu și istoricul dr. Vasile Lechințan au mai scris despre acest subiect) care a scris sistematic despre subiectul cultului criminalului de război Wass Albert pe teritoriul României și a încercat să pună capăt în justiție acestei ticăloșii. Cu excepția Procurorului General Gabriela Scutea (a fost o surpriză pentru mine) nicio instituție publică a statului român nu a reacționat împotriva cultului personalității criminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei. Este momentul, cred, ca statul român să-și asume acest subiect cu toate implicațiile sale. Eu personal mă opresc aici.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img