spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăExterneJustiția franceză îi achită pe toți inculpații în celebrul dosar Lagarde

Justiția franceză îi achită pe toți inculpații în celebrul dosar Lagarde

-

Justiţia franceză l-a pus în libertate marţi pe fostul ministru Bernard Tapie, judecat în primăvară pentru ”escrocherie” în controversata afacere de arbitraj asupra vânzării companiei Adidas, afacere care i-a adus 404 milioane de euro în 2008, înainte de a fi anulată pentru „fraudă”, informează AFP.

Tribunalul corecţional din Paris a decis că „niciun element al dosarului nu permite să se afirme” că acest arbitraj ar fi fost fraudat.

O pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare a fost cerută la 1 aprilie împotriva lui Tapie, judecat pentru „escrocherie” şi „deturnare de fonduri publice”.

Acest verdict intervine după aproape 20 de ani de proceduri judiciare care au vizat inclusiv persoane din vârful statului francez, printre care viitoarea preşedintă a Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, la acea dată ministru al economiei, care a fost condamnată în 2016 pentru „neglijenţă”, dar achitată de pedeapsă.

Bernard Tapie, care suferă la 76 de ani de o recidivă a două tipuri de cancer, la esofag şi la stomac, a obţinut în octombrie 2008 suma de 404 milioane de euro, dintre care 45 de milioane cu titlu de prejudiciu moral, după un arbitraj între el şi statul francez asupra vânzării companiei de echipament sportiv Adidas. Omul de afaceri Bernard Tapie îi reproşa băncii publice Credit Lyonnais că l-a păcălit achiziţionând Adidas pentru suma de 315,5 milioane de euro în februarie 1993, înainte de a revinde compania cu 701 milioane în 1994.

În 2015, acest arbitraj a fost declarat în final fraudulos şi anulat de justiţie, care l-a obligat pe Bernard Tapie să ramburseze cele 404 milioane de euro despăgubiri acordate.

- Reclama -

În paralel cu această procedură, justiţia a declanşat în 2013 o anchetă penală împotriva lui Bernard Tapie şi diferiţilor actori ai procedurii de arbitraj, pentru „escrocherie în grup organizat” şi „deturnare de fonduri publice”.

Şase persoane au compărut în faţa Tribunalului din Paris pentru a răspunde în legătură cu rolul lor în arbitrajul viciat, printre care şi directorul general al operatorului de telefonie Orange, Stephane Richard, care a fost la rândul său pus în libertate, după ce parchetul ceruse împotriva lui o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu executare, 100.000 de euro amendă şi interdicţia de a accede în orice funcţie publică vreme de cinci ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img