spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeJustiţia europeană a anulat miercuri sancţiunile UE împotriva mamei şefului grupului paramilitar...

Justiţia europeană a anulat miercuri sancţiunile UE împotriva mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner

-

Justiţia europeană a anulat miercuri sancţiunile Uniunii Europene (UE) împotriva mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner, prima între-o serie serie de decizii referitoare la măsurile punitive în contextul războiului din Ucraina, informează AFP.

„Chiar dacă (şeful Wagner, Evgheni Prigojin) este responsabil de acţiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legătura dintre dna (Violeta) Prigojina şi fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie şi prin urmare nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”, anunţă Tribunalul UE într-un comunicat.

Violeta Prigojina se află sub incidenţa unei interdicţii de intrare în UE şi a îngheţării activelor sale de pe 23 februarie 2022, la scurt timp după recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei şi cu o zi înainte de declanşarea invaziei ruse asupra acestei ţări.

Pentru a decide să o sancţioneze, Consiliului UE indicase că ea era „proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparţine grupului Concord, fondat şi deţinut până în 2019 de fiul ei” şi „de asemenea proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă”. Şi că, prin urmare, ea „a susţinut acţiuni şi politici ce compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Însă „rezultă din dosar că dna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea deţinuse părţi” din acesta, a anunţat miercuri Tribunalul UE, care estimează de asemenea că „nu este demonstrat de Consiliu că ea deţinea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase”.

Prin urmare, Tribunalul a decis anularea sancţiunilor, subliniind că legătura de rudenie dintre Prigojina şi fiul său „nu ar fi suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img