Curtea de Apel București a respins marți cererea autorităților americane de extrădare a unui elev român în vârstă de 17 ani, acuzat că a trimis sute de amenințări cu bombă unor instituții de peste ocean și că a manipulat fete minore pentru a se angaja în acte de violență extremă, exploatare sexuală și automutilare.
‘În baza art. 2 alin. 4 teza finală din Legea nr. 111 din data de 15 mai 2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii rap. la art. 52 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 rep. respinge sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. Respinge cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii cu privire la cetățeanul român I.L.A. Revocă măsura arestului la domiciliu luată față de inculpatul I.L.A. În baza art. 52 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile I.L.A, dacă nu este reținută sau arestată în altă cauză. Constată că persoana extrădabilă a fost reținută, arestată provizoriu, respectiv arestată la domiciliu de la data de 21.01.2025 la zi. Cu drept de contestație în termen de 5 zile de la pronunțare’, se arată în decizia instanței române.
În decembrie 2024, adolescentul român a fost dat în urmărire internațională, în baza unui mandat de arestare emis de un judecător din districtul de Sud al statului New York, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni: conspirație în vederea comiterii de infracțiuni împotriva SUA, exploatarea sexuală a unui minor, primirea și distribuirea de pornografie infantilă, amenințări de extorcare pe cale interstatală, amenințarea comunicațiilor interstatale, amenințarea cu folosirea armelor de distrugere în masă, amenințarea cu acte de terorism care depășesc frontierele naționale.
Conform documentelor de la dosar, începând din septembrie 2023, Biroul Federal de Investigații și alte organe de aplicare a legii din SUA și din străinătate au investigat o rețea globală de persoane, inclusiv minori, care au desfășurat activități infracționale prin intermediul anumitor grupuri online.
Printre obiectivele declarate public de aceste grupuri se află prăbușirea actualei ordini mondiale și distrugerea societății civilizate, prin coruperea și exploatarea tinerilor din lume.
Autoritățile judiciare americane susțin că elevul român este membru al unor astfel de grupuri infracționale online, care vizează, manipulează și extorchează victimele pentru a le determina să comită acte de violență, exploatare sexuală și automutilare.
Astfel, elevul român le-ar fi făcut pe victimele minore să creadă că se aflau în relații romantice cu el, apoi le-a îndrumat, printre altele, să producă și să împărtășească conținut sexual explicit și să se angajeze în acte de violență, inclusiv autovătămare gravă și cruzime față de animale.
Uneori, atunci când o victimă refuza să furnizeze materiale explicite sau să comită acte violente, așa cum i se ceruse, adolescentul român trimitea amenințări cu bombă către instituții din SUA, indicând drept făptaș pe fata care nu l-a ascultat.
Aceste amenințări au inclus cel puțin câteva sute de false amenințări cu bombă la adresa instituțiilor publice (sinagogi, districte școlare, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale) situate în Statele Unite, inclusiv în New York, precum și în mai multe țări străine, printre care și Marea Britanie. După ce au primit amenințările, instituțiile publice au fost evacuate sau închise temporar, provocând perturbări semnificative, panică și pierderi financiare.