spot_img
23.5 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăDezvaluiriJurnalistul Cătălin Prisăcariu, mesaj pentru DNA: Cum s-au dus bani de la...

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu, mesaj pentru DNA: Cum s-au dus bani de la Turceni și Rovinari, prin Șova, la Ponta

-

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a publicat pe blogul său un mesaj pentru DNA:  Cum s-au dus bani de la Turceni și Rovinari, prin Șova, la Ponta. DNA a  cerut vineri aviz pentru reținerea și arestarea senatorului PSD, Dan Șova, în dosarul Turceni-Rovinari.

- Reclama -

POSTAREA LUI CĂTĂLIN PRISĂCARIU

Lui Dan Șova i se cer reținerea și arestarea de către DNA pentru falsificare și distrugere de probe în dosarul cunoscut ca “Turceni și Rovinari” (sursa). Asta e vestea bună. Vestea mai puțin bună e că, din nou, Ponta pare să scape de procurori. Totuși, vestea asta de-a dreptul proastă are șanse să se transforme într-una pozitivă: există informații clare că bani de la Turceni și Rovinari au ajuns, prin intermediul lui Șova, la Victor Ponta.

În iunie 2011, Victor Ponta (pe atunci, doar președinte al PSD, copreședinte al USL și politician în opoziție) a fost convocat la ANAF. Sorin Blejnar, atunci șeful Fiscului, explica de ce: “La finele anului 2010, începutul anului 2011, ANAF, prin controale financiare la complexele energetice Rovinari şi Turceni, făcând aceste verificări acolo s-au constatat neconcordanţe cu privire la derularea anumitor contracte. Ne-am deplasat la cabinetul de avocatură al dlui Şova, unde am constatat mai departe tranzacţii suspecte către un alt cabinet de avocatură, al dlui Ponta. Atunci în data de 24.05. 2011, o echipă de inspectori de la Finanţe Publice sector 1 s-a deplasat în str. Jiului, unde are dl Ponta cabinetul, a încercat să-l contacteze, nu s-a putut, a fost transmisă invitaţia la sediul nostru din  sectorul 1 şi a venit un răspuns prin poştă că în Str. Jiului nr. 144 nu funcţionează acest cabinet de avocatură. În 7.06. 2011 inspectorii s-au deplasat din nou şi la fel nu a putut să ia legătură cu nimeni. Drept urmare, o altă citaţie a fost transmisă prin Biroul de documente secrete la locul de muncă al contribuabilului (Camera Deputaţilor, n.r.)” (sursa).

Ce e important din ce declara în 2011 Blejnar? Acest pasaj: “ANAF, prin controale financiare la complexele energetice Rovinari şi Turceni, făcând aceste verificări acolo s-au constatat neconcordanţe cu privire la derularea anumitor contracte. Ne-am deplasat la cabinetul de avocatură al dlui Şova, unde am constatat mai departe tranzacţii suspecte către un alt cabinet de avocatură, al dlui Ponta”. Pe scurt: ANAF identificase sume de bani care erau plătite de complexele Turceni și Rovinari către Dan Șova dar, se pare, ajunseseră la Victor Ponta.

Ponta nu a fost niciodată la ANAF să lămurească problema iar nici un an mai tîrziu, în mai 2012, a devenit premier, așa că nu l-a mai chemat nimeni pe la Fisc.

Așadar, DNA are deja un punct de plecare în anchetarea implicării financiare a lui Ponta în dosarul Șova – Turceni – Rovinari. Mai exact, procurorii ar cam trebui să lămurească acest punct nevralgic: au ajuns bani de la Turceni și Rovinari la Ponta sau nu?

Pe de altă parte, e posibil ca Ponta să fi fost implicat și în semnarea unor documente ale casei de avocatură “Șova și asociații” cu complexele Turceni și Rovinari. Iată ce spune comunicatul de azi al DNA: “La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Șova Dan-Coman și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri” (sursa).

Cel mai probabil, Adunarea Generală a Asociaților Societății Civile de Avocați “Șova și asociații” îl includea și pe Victor Ponta, care era “partener senior” al “Șova și asociații” din 2007 (sursa). Deci, a doua întrebare foarte importantă la care trebuie să răspundă procurorii este: a semnat sau nu Ponta, în calitate de partener senior al “Șova și asociații”, acte referitoare la contractele cu complexele Turceni și Rovinari?

După prea umila mea părere, Ponta ar putea fi citat măcar ca martor la DNA să-și dea cu părerea despre cele două chestiuni.

P.S. Tot DUPĂ ce a început să ia bani de la Turceni și Rovinari, Șova l-a și sponsorizat pe Ponta cu o mașină de raliu (sursa).

P.P.S. E, desigur, doar o coincidență că după ce am scris pe 3 februarie a.c. că DNA a uitat de dosarul lui Șova (aici), procurorii au făcut percheziții la Șova și au cerut documente (“La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Șova Dan-Coman și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri.” – sursa)

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...