de Attila Somfalvi, jurnalist net.co.il, cel mai mare site din Israel
Există numeroase semne de întrebare care plutesc deasupra evenimentelor sângeroase ale ultimei zile. O multitudine de semne de întrebare, pentru a fi precis. De la pregătirile efectuate în sud, trecând prin răspunsul lent, până la eșecul sistemelor de informații israeliene. De fapt, aceasta este cea mai importantă întrebare: cum s-a întâmplat ca în zona cea mai apropiată de frontierele sale, în tumultuoasa și problematica Fâșie Gaza, ochii ageri ai serviciilor de informații israeliene să nu observe nimic?
Cum a fost posibil ca sub atenta supraveghere a dronelor, sateliților, baloanelor de recunoaștere, camerelor, interceptărilor și informațiilor umane – oamenii de informații, considerați a fi printre cei mai competenți din lume, să nu reușească să identifice intențiile organizațiilor teroriste de a lansa un atac devastator asupra Israelului? Toți discută în ultimele ore despre eșecurile Războiului de Yom Kippur din 1973. Însă acesta nu este un eșec similar cu cel din Războiul de Yom Kippur. Este un eșec mult mai grav. Un eșec care încă este dificil de asimilat și de procesat.
În 1973, serviciile de informații au colectat ce au putut, iar cei responsabili cu luarea deciziilor au acționat conform informațiilor disponibile. Rezultatul a fost dezastruos, dar este dificil de afirmat că nu existau informații. Atacul suferit de Israel astăzi este diametral opus: nu existau informații, iar în absența informațiilor, deciziile luate de politicieni sunt orbe. Se poate atribui vina premierului Benjamin Netanyahu și guvernului său naționalist pentru multe erori și deficiențe, dar și aceștia, ca orice nivel operativ, iau decizii bazate pe informații.
Astfel, ce informații au fost furnizate membrilor cabinetului de securitate israelian? Ce le-au comunicat agenții de informații despre situația din Fâșia Gaza? Cu toate acestea, cu câteva luni în urmă, Netanyahu se lăuda cu o altă operațiune reușită împotriva Jihadului Islamic, în timp ce Hamas stătea deoparte și nu intervenea. Aceasta a fost o operațiune caracterizată delovituri precise. În contrast cu acea operațiune, israelienii s-au trezit astăzi într-o realitate complet diferită: moralul este scăzut, trauma națională este profundă, iar serviciile de informații au fost orbite.
Serviciile de informații ale Israelului sunt printre cele mai bune din lume, dacă nu chiar cele mai bune. Acestea dispun de tot ceea ce este necesar pentru un serviciu de informații competent: minți luminate, tehnologie avansată și o arenă care-și schimbă continuu fața. Este un sistem de informații care nu ar trebui să eșueze în fața unei organizații teroriste compuse din câțiva mii de luptători.
Dacă aceasta este situația în Fâșia Gaza, Dumnezeu să protejeze Israelul de Hezbollah și in special de Iran. Este posibil să existe explicații pe parcurs care să elucideze acest eșec. Este posibil. Între timp, fiecare israelian ar trebui să se întrebe cum am ajuns până aici, cum a fost posibil ca un sistem atât de sofisticat, bugetat cu miliarde de dolari anual și care utilizează cei mai competenți indivizi, să nu reușească să identifice ce se întâmplă chiar sub nasul său.