spot_img
7.1 C
București
sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăAnalizeJurnalist român din Danemarca : “Atacurile de sâmbată vor avea consecințe în...

Jurnalist român din Danemarca : “Atacurile de sâmbată vor avea consecințe în societatea daneză”

-

Atacurile de sâmbătă din Copenhaga vor marca societatea daneză. În această țară în urmă cu zece ani apăreau primele caricaturi cu profetul Mahomed, ceea ce avea să provoace un scandal la nivel mondial. De atunci, caricaturistii care le-au desenat trăiesc într-o amenințare continuă. Mădălina Paxaman, jurnalist român stabilit în această țara, spune la Radio France Internationale că atacurile de sâmbătă vor radicaliza societatea daneză.
L.N.: Exista vreo așteptare în privința atacurilor ?

- Reclama -

M.P. : Autoritățile sunt într-un nivel de alarmă continuu atunci când e vorba despre jurnaliști sau caricaturiști. Publicul larg este însă evident surprins că acest atentat a avut loc și desigur ca există un nivel mare de frustrare. Oamenii nu înțeleg motivația din spatele acestui atac.

L.N.: Poliția părea într-adevăr pregătită. Atât centrul în care se ținea conferința, cât și sinagoga erau apărate, altfel, probabil că am fi asistat la repetarea masacrului de la Charlie- Hebdo…

M.P.: Da, autoritățile sunt într-o continuă stare de alertă. Nu e prima tentativă de atentat asupra unui caricaturist care a publicat caricaturi în ziarul Jyllands Posten. Primele caricaturi au apărut în acest ziar în 2005. De atunci și până acum au existat multe amenințări la adresa jurnaliștilor și caricaturistilor care publică aici. Nu mai puțin de 12 caricaturiști au răspuns apelului din 2005 de a desena caricaturi care să îl înfățișeze pe Mahomed.

L.N.: Putem spune că acel episod e «actul fondator» al scandalurilor provocate de caricaturile lui Mahomed. Ce a determinat în 2005 ziarul Jyllands Posten să publice acele caricaturi și care au fost consecințele ?

M.P.: Totul a pornit de la Flemming Rose, șeful departamentului cultură de la Jyllands Posten. Este cea mai mare publicație din Danemarca, un ziar conservator. Rose spune că decizia de a tipări această serie de caricaturi nu a avut legătură cu promovarea unor idei antimusulmane sau naționaliste, ci a reprezentat o reacție la autocenzura cauzată de teama de a nu aduce vreo ofensă islamului. El a considerat că publicarea caricaturilor e o dovadă a libertății de exprimare.

Consecințele au fost numeroase: începând din ianuarie 2006 a existat o serie de proteste mai ales în Orientul Mijlociu, dar nu numai. Arabia Saudita și-a retras ambasadorul din Danemarca, Libia și-a închis ambasada. Au fost și alte proteste, produsele daneze au fost boicotate în țările arabe. În 2006, exportul produselor daneze în țările musulmane a scăzut cu 35 %

L.N.: Care au fost consecințele asupra jurnaliștilor și caricaturistilor de la Jyllands Posten ?

M.P.: Conflictul a fost aplanat la nivel instituțional, dar caricaturistii nu și-au mai reluat viețile de dinainte de publicarea caricaturilor. Mulți au primit amenințări cu moartea, unul dintre ei a fost chiar victima unei tentative de atentat. Un musulman radical a intrat peste el în casă și a încercat să îl omoare. Toți au primit protecția poliției și aceasta este teamă cu care trăiesc în fiecare zi. Acest atac va avea consecințe în Danemarca.

L.N.: Despre ce consecințe putem vorbi ?

M.P :.În primul rând, unul dintre cele mai puternice partide, Partidul Danez al Poporului va încerca să capitalizeze de pe urma acestui eveniment nefericit. Va susține și mai tare înăsprirea legilor imigrației. Valul de naționalism cu care se confruntă Danemarca va deveni din ce în ce mai puternic iar presiunea va crește în ceea ce privește integrarea musulmanilor

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img