spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăDezvaluiriJurnalist Rezist din România în caracatița implicată în încercarea de asasinat a...

Jurnalist Rezist din România în caracatița implicată în încercarea de asasinat a procurorului general al Bulgariei

-

Pe 1 mai, Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei a fost vizat de un atac cu bombă, din fericire eșuat. Atentatul a avut loc în apropiere de Sofia, în timp ce oficialul şi familia acestuia mergeau cu maşina, într-o coloană oficială. Incidentul vine la doar câteva săptămâni după ce poliţia a dejucat o altă tentativă de asasinat la adresa magistratului. În complot, potrivit presei bulgare, ar fi fost implicat şi un om de afaceri român, care acum este căutat de Interpol. Este vorba despre Ovidiu Semenescu, inculpat într-unul dintre cele mai mari dosare instrumentate la DNA Ploiești, care s-ar ascunde în Elveția.Potrivit ziare.com, numele lui Ovidiu Semenescu a apărut în înregistrările făcute publice în conferința de presă a parchetului bulgar din 15 martie a acestui an. Rechizitoriul a scos în evidență legăturile dintre liderul interlop Kuro, oligarhii influenți precum „Tsetso din Serbia” (Tsvetan Vasilev) și recent arestatul personaj blugar „Boboka” (Plamen Bobokov), politicieni din partidul „Prodluzhavame Promyanata” și chiar jurnaliștii Dimitar Stoianov și Atanas Chobanov, care lucrează la controversata publicație bulgară online numită BIRD.De altfel, publicația Trud.bg a scris, într-un articol din 20 martie 2023, despre legăturile lui Ovidiu Semenescu cu cei doi jurnaliști bulgari, dar îl ilustrează cu o fotografie în care lângă cei doi nu apare Semenescu, ci jurnalistul român Attila Biro, scrie Psnews.

Attila Biro a lucrat la Hotnews și Digi 245 și este co-fondator Context Investigative Reporting Project. El este unul din jurnaliștii Rezist. A făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020.

- Advertisement -

În ultimul timp „demască” propaganda rusească din România utilizând informații false.

În spate, se distinge un panou cu un material pe care scrie „Folosirea abuzivă a fondurilor europene” și pe care se poate remarca sigla organizației investigative „Rise”, scrie antena3.ro.

- Advertisement -

Materialul din „Trud” face referire la o întâlnire convocată la un hotel – numit „Forum” – la care ar fi participat circa 20 de ziariști bulgari și români, pentru a fi instruiți în „jurnalism de investigație”. Este menționat numele Attila Biro, „un partener român al lui Chobanov și Stoianov”, participant la întâlnire.

„Instruirea confirmă, de fapt, teza procuraturii privind existența unor legături strânse între oligarhii bulgari și șefii organizației criminale cu românul Ovidiu Semenescu. Sub tutela acestuia, Chobanov, Mitko-BIRD și Biro vor pretinde că sunt, timp de patru zile, lectori la Sofia”, scrie Trud.

Ovidiu Semenescu a fost reținut în 2015, în legătură cu fraudarea contractelor de livrare de apă în București, de către procurorii DNA, ulterior a fost eliberat, iar dosarul a fost preluat și de procurorii francezi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img