spot_img
24.6 C
București
sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasămareJUNCKER ȘI MERKEL ȘANTAJEAZĂ EUROPA DE EST: NU acceptați cotele obligatorii, închidem...

JUNCKER ȘI MERKEL ȘANTAJEAZĂ EUROPA DE EST: NU acceptați cotele obligatorii, închidem granițele, nu mai există liberă circulație, vă descurcați singuri cu refugiatii

-

Cancelarul german Angela Merkel și șeful executivului european, Jean Claude Juncker, au declanșat duminică un șantaj la adresa țărilor centrale și est europene pentru a-le forța să accepte cotele obligatorii de refugiați. Mai multe, UE amenință cu suspendarea spațiului Schengen, adică interzicerea liberei circulații în Europa.

- Reclama -

Juncker a recunoscut acest șantaj într-o postare pe twitter: „Tocmai am vorbit cu cancelarul Merkel. Suntem de acord: pentru a menține granițele deschise între UE-SM (statele membre), avem nevoie de mai multă Europă și de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaților”

Într-o serie de mesaje pe Twitter transmise în cursul zilei de duminică, Juncker și-a reluat apelurile la adresa liderilor central și est-europeni care se opun propunerilor sale, de redistribuire a migranților în conformitate cu cote obligatorii pentru fiecare țară. Junker a scris: „Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, președintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine”. Mesaje identice i-au vizat pe premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei și Slovaciei, care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaților, preferând varianta cotelor voluntare.

Șantajul lui Jucker și Merkel vine cu o zi înainte Consiliului JAI.

La scurt timp, Germania a anunțat că introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiați care vin dinspre această țară către Germania, a anunțat duminică ministrul de interne german Thomas de Maiziere, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulație în Europa. 

Suspendarea acordului Schengen pe termen mediu poate avea consecințe foarte importante pentru Europa centrală și de Est. De marți Ungaria a anunțat și ea închiderea granițelor. Acest lucru va însemna că sutele de mii de refugiați vor rămâne în zona Grecia-Macedonia-Serbia.

Jurnalistul Silviu Sergiu, redactor șef adjunct Evenimentul Zilei, a comentat pe facebook:

Confruntata cu afluxul de refugiati, Germania face praf Acordurile Schengen, anuntand ca introduce controalele la frontiera sa sudica. Asta dupa ce a facut praf Regulamentul Dublin. Regulile europene sunt bune doar atata vreme cat servesc intereselor Germaniei. In tot acest timp, Romaniei i se cere solidaritate. Ma rog…

P.S. Iar Juncker ne transmite ca introducerea controalelor la granita Germaniei e un semn ca ar trebui adoptate cotele obligatorii la Consiliul JAI de maine. Adica ni se spune in fata ca suntem stransi cu usa. In tot acest timp, Germania face pasi repezi pentru constructia Northstream, conducta ruseasca prin care UE va fi si mai dependenta de gazul Moscovei.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img