spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeJudecătorul Cristi Dănileţ face praf ancheta DNA în dosarul Belina

Judecătorul Cristi Dănileţ face praf ancheta DNA în dosarul Belina

-

‘De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ’, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul Belina.

- Reclama -

“O Hotărâre de Guvern este rezultatul unei proceduri: plecând de la o nevoie concretă exprimată într-un referat, cineva a venit cu propunerea de soluţionare a acelei nevoi administrative, altcineva a avizat acest demers, mai multe departamente şi-au exprimat opinia legală cu privire la oportunitate, un minister aduce proiectul în Guvern, premierul o semnează, miniştrii care urmează să o pună în executare o contrasemnează, nota de fundamentare se publică pe internet, hotărârea se publică în Monitorul Oficial.Evident, dacă pe parcursul procedurii se comit erori (de exemplu, hotărârea nu se dă în aplicarea unei legi sau ea a apărut în Monitorul Oficial fără a fi trecută prin Guvern), ele pot duce la nulitatea hotărârii, aspect ce impune abrogarea ei chiar de către Guvern sau anularea ei de către Curtea de Apel Bucureşti (n.red- în contencios administrativ). Dar dacă în cursul procedurii se constată că s-au comis falsuri (de exemplu, avizele au fost înlocuite sau hotărârea a fost semnată de altcineva, neîmputernicit) sau dacă s-a dat mită pentru a emite un aviz pozitiv sau a se emite hotărârea într-un domeniu nepermis de lege, atunci procurorii sunt chemaţi să investigheze comportamentul oamenilor implicaţi, a explicat judecătorul Cristi Danileţ conform România Curată.

- Advertisement -

Practic judecătorul spune că nu se poate ancheta legalitatea adoptării HG, ci numai dacă există suspiciuni privind fapte de coruţie.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img