Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, acuză Parlamentul, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de adoptarea ”bruscă” a unei OUG de către Guvern de modificare a Codurilor.
”Într-o democrație parlamentară, cum le place constituționaliștilor să spună, este firesc ca, prin această practică, Guvernul României să uzurpe în acest fel atribuțiile legislative ale Parlamentului? Prin adoptarea bruscă a unei OUG este ratată tocmai dezbaterea publică amplă de care vorbea, la acea vreme, viitorul ministru. Parlamentul a refuzat să-și exercite rolul constituțional nesocotind că drepturi fundamentale ale cetățenilor sunt încălcate prin pasivitatea lui și punând în pericol de funcționare autorități constituționale. Există un interes al unor parlamentari în direcția asta? Mulți dintre ei sunt anchetați penal sau reprezintă în instanță ca avocați inculpați în cauze de mare interes public — este acesta un interes? De a păstra confuzia și neclaritatea aplicării celor două coduri de către procurori și de către instanțe?’‘, a scris Dumbravă, ca reacție la decizia de adoptare de către Executiv a OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
În context, el întreabă dacă Guvernului i se mai poate reproșa faptul că a optat pentru adoptarea ordonanței, adăugând că Parlamentul este cel care ”a adoptat noile coduri penal și procedură penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituționale”.
”I se mai poate reproșa Guvernului că a optat, în disperare de cauză, pentru adoptarea ordonanței de urgență? Cum Parlamentul nu răspunde în astfel de situații, pare că singura soluție este ordonanța de urgență. Chiar nu răspunde Parlamentul pentru o astfel de pasivitate? Nu el a adoptat noile coduri penal și procedură penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituționale?”, adaugă judecătorul Dumbravă.
Executivul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că modificarea a fost necesară pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri conform indicațiilor pe care Curtea Constituțională le-a făcut.