spot_img
1.9 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăActualitateJoseph Stiglitz: SUA ar putea pierde noul Război Rece

Joseph Stiglitz: SUA ar putea pierde noul Război Rece

-

Statele Unite au intrat într-un nou război rece împotriva Rusiei și Chinei și ar putea să-l piardă, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001, într-un comentariu pentru portalul Scheerpost, publicat miercuri.

- Reclama -

„Statele Unite par să fi intrat într-un nou război rece atât cu China, cât și cu Rusia. Iar portretizarea liderilor americani a confruntării ca una dintre democrație și autoritarism eșuează testul de miros, mai ales într-un moment în care aceiași lideri curtează un agresor al drepturilor omului precum Arabia Saudită. O astfel de ipocrizie sugerează că cel puțin parțial hegemonia globală, nu valorile, este cu adevărat în joc”, a spus fostul economist șef al Băncii Mondiale.

În opinia sa, „Statele Unite ar putea pierde noul Război Rece”. „Dacă SUA urmează să se angajeze într-un nou război rece, ar fi mai bine să înțeleagă de ce va fi nevoie pentru a câștiga. Războaiele reci sunt câștigate în cele din urmă cu puterea blândă a atracției și a persuasiunii. Pentru a ieși în frunte, trebuie să convingem pe restul lumii să cumpere nu doar produsele noastre, ci și sistemul social, politic și economic pe care îl vindem”, a subliniat fostul președinte al Consiliului Consilierilor Economici al Președintelui SUA.

El a amintit că timp de aproape două decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice, SUA „au fost în mod clar numărul unu”. „Dar apoi au venit războaiele dezastruose în Orientul Mijlociu, prăbușirea financiară din 2008, creșterea inegalității, epidemia și alte crize care păreau să pună la îndoială superioritatea modelului economic al Americii. Mai mult, între alegerile lui Donald Trump, tentativa de lovitură de stat. la Capitoliul SUA, numeroase împușcături în masă, un Partid Republican aplecat pe suprimarea alegătorilor și creșterea cultelor conspirației precum QAnon, există dovezi mai mult decât suficiente pentru a sugera că unele aspecte ale vieții politice și sociale americane au devenit profund patologice”, a spus Stiglitz.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img