spot_img
-2.6 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăAnalizeJocurile diplomatice din Orientul Mijlociu: Care e influența Chinei?

Jocurile diplomatice din Orientul Mijlociu: Care e influența Chinei?

-

Luni, o delegație de înalți diplomați ai Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) și ai Ligii Statelor Arabe (LAS) a sosit la Beijing pentru a discuta despre conflictul dintre Palestina și Israel. Aceasta este prima oprire a delegaților într-un tur al capitalelor mondiale, după summitul lor comun din 11 noiembrie. Ministerul rus de Externe a anunțat că delegația va sosi la Moscova pentru discuții cu principalul diplomat al Rusiei, Serghei Lavrov, mai târziu, marți.

- Reclama -

La recentul lor summit de la Riad, participanții au cerut Curții Penale Internaționale să investigheze „crimele de război și crimele împotriva omenirii pe care Israelul le-a comis”. Totuși, ministrul chinez de externe Wang Yi a reiterat că China este un prieten și frate al țărilor arabe și musulmane. De când a izbucnit conflictul militar, Beijingul nu a condamnat direct Hamas, sprijinind în același timp detensionarea și înființarea unui stat palestinian independent.

- Advertisement -

China fiind invitată să acționeze ca mediator în Orientul Mijlociu nu este o surpriză pentru Andrey Zeltyn, lector superior la Școala de Studii Asiatice a Școlii Superioare de Economie. Beijingul avea deja o anumită experiență în soluționarea lucrurilor între Iran și Arabia Saudită în martie, așa că jucătorii regionali caută asistența Chinei pe fondul nemulțumirii lor față de politica SUA. Cu toate acestea, în realitate China nu are prea multe pârghii pentru a influența situația din Palestina. Escaladarea a mers prea departe, iar Israelul, care este angajat într-o operațiune militară majoră, este puțin probabil să dea înapoi, a spus expertul. Va fi dificil pentru Beijing să influențeze Tel Aviv, deoarece Statele Unite au principalele pârghii de influență, a spus el pentru Vedomosti.

China are legături economice cu Israelul, așa că a aștepta ca China să se alăture Palestinei ar fi nerealist, deoarece Beijingul ține cont de interesele ambilor combatanți, a spus Alexander Lomanov, șeful Centrului pentru Studii Asia-Pacific de la Institutul de Științe al Academiei Ruse de Științe.

- Advertisement -

Alexander Lukin, director de cercetare la Institutul Academiei Ruse de Științe din China și Asia Contemporană, este de acord. Într-un interviu acordat Nezavisimaya Gazeta, el a spus: „China are interese economice majore în Orientul Mijlociu. Acestea includ importurile de petrol și promovarea investițiilor sale. Prin urmare, China caută o soluție pașnică, deoarece conflictul militar dăunează Beijingului. Și există o soluție pașnică. și aspectul politic: China se consideră liderul Sudului Global, în timp ce Statele Unite, autoproclamatul lider al lumii libere, sprijină Israelul și este rivalul natural al Chinei”, a spus el. În timp ce China menține o relație bună cu Israelul, țările arabe au mult mai multă greutate în ochii Beijingului decât Israelul, a adăugat Lukin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img