spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizeJocul Marocului cu Israelul

Jocul Marocului cu Israelul

-

Marocul a început în ultimele luni să lege deschiderea ambasadei sale cu drepturi depline la Tel Aviv de recunoașterea Saharei de Vest ca parte a regatului de către Israel, potrivit portalului american Axios.

- Reclama -

Marocul a început în ultimele luni să lege deschiderea ambasadei sale la Tel Aviv de recunoașterea oficială de către guvernul israelian a suveranității regatului în Sahara de Vest, au declarat pentru Axios patru oficiali israelieni actuali și foști implicați în chestiune. 

Deocamdată, guvernul israelian a decis să nu se ocupe de această problemă, au spus oficialii. Potrivit acestora, Ministerul de Externe israelian consideră că partea marocană folosește problema recunoașterii ca o scuză pentru a nu deschide o ambasadă cu drepturi depline la Tel Aviv din cauza criticilor din regat.

Oficialii israelieni cred că noul guvern al țării nu va avea nicio problemă în a recunoaște Sahara Occidentală ca parte a Marocului, subliniind speranțele primului ministru israelian Benjamin Netanyahu de a vizita regatul în lunile următoare. 

În ianuarie 2021, misiunea diplomatică israeliană și-a reluat activitățile în Maroc după 20 de ani. În Israel, la sfârșitul lunii decembrie 2022, un guvern condus de Netanyahu a depus jurământul în fața parlamentului.

Sahara de Vest este un teritoriu din nord-vestul Africii . Din 1884, regiunea este o colonie spaniolă. În 1973, în Sahara de Vest a fost creat Frontul Popular pentru Eliberarea Saharei de Vest (POLISARIO). În 1975, cu presiunea activă a Marocului și Mauritaniei , a fost semnat la Madrid un acord privind transferulde către Spania a părții de nord a Saharei de Vest în jurisdicția Marocului și a părții de sud în Mauritania. În 1976, Frontul Polisario a proclamat un stat independent – Republica Arabă Democrată Saharană (RASD). RASD a fost recunoscută în diferite momente de câteva zeci de state ale lumii, dar unele țări au refuzat ulterior să o recunoască. Acum aproximativ 80% din teritoriul Saharei de Vest este controlat de Maroc.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img