Jocul dolarului și efectele

0
146

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi că este prea devreme să comenteze declarația președintelui ales Donald Trump că dolarul este „prea puternic”, dar a făcut apel la angajamentul statelor G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) de a se abține de la „devalorizarea competitivă” a monedelor pentru a obține avantaje comerciale, transmit AP și Bloomberg.

Draghi a afirmat că există un consens internațional puternic pentru abținerea de la „devalorizarea competitivă” a monedelor. O monedă mai slabă poate ajuta exportatorii unei țări pe piețele internaționale. Recenta apreciere a dolarului a sporit temerile că exporturile SUA ar putea fi afectate de aceste evoluții.

Anthony Scaramucci, viitor consilier al președintelui ales al SUA, a avertizat marți asupra riscurilor aprecierii dolarului, care ar putea face mai dificilă îndeplinirea promisiunilor lui Donald Trump de revitalizare a economiei americane.

„Trebuie să fim atenți în privința aprecierii dolarului, nu doar pentru că are efect pe plan extern, ci și pentru că afectează Statele Unite”, a afirmat Scaramucci la Forumul Economic Mondial, care a început marți la Davos.

Opiniile lui Scaramucci, care conduce un fond speculativ, sunt împărtășite și de alți bancheri și investitori, inclusiv David Rubenstein de la Carlyle Group, care a avertizat că s-ar putea repeta criza de pe piețele emergente din 1990.

Rubenstein a estimat că există în statele emergente datorii ale corporațiilor în valoare de 4.500 miliarde de dolari, care sunt denominate în dolari.

Dacă dolarul, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani față de euro, continuă să se aprecieze, țările care s-au împrumutat în dolari vor fi puternic afectate, fiind posibil să solicite asistență financiară, a avertizat Rubenstein.

Axel Weber, președintele băncii elvețiene UBS și fost președinte al Băncii Centrale a Germaniei, a previzionat că dolarul va continua să se aprecieze în următoarele 10-15 luni.