spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăAnalizeJocul cu arestarea de spioni între Rusia și SUA

Jocul cu arestarea de spioni între Rusia și SUA

-

Moscova a acuzat Washingtonul că a arestat un rus la o zi după ce fostul pușcaș marin american Paul Whelan a fost reținut în Rusia sub acuația de spionaj, transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit unei declarații a diplomației ruse citată de presa de la Moscova, autoritățile americane l-au arestat pe cetățeanul rus Dmitri Makarenko în insulele Mariane de Nord în 29 decembrie și l-au transferat in Florida. Ambasada americană de la Moscova nu a comentat pînă acum cazul.

- Advertisement -

Whelan a fost arestat în 28 decembrie, iar familia sa spune că este nevinovat și că se afla la Moscova pentru că fusese invitat la o nuntă. Reținerea lui Whelan a avut loc la câteva săptămîni după ce rusoaica Maria Butina a recunoscut în fața unui tribunal american că acționat ca un agent al Kremlinului în încercarea de a ajunge în cercuri americane influente. Kremlinul neagă ca Butina ar fi agent rus și a organizat o campanie pentru eliberarea sa pe rețelele de socializare.

Există speculații că Moscova l-ar fi arestat pe Paul Whelan pentru a negocia cu Washingtonul un schimb, în vederea eliberarii Mariei Butina. Potrivit agenției Reuters, care citează agenția Interfax, ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov a declarat sâmbătă că Moscova nu intenționează să-l foloseasca pe cetățeanul american în vreun schimb.

- Advertisement -

Vineri, ministrul brtianic de externe Jeremy Hunt i-a avertizat pe ruși să nu foloseasca oameni pentru a „jocuri de șah diplomatice”. Paul Whelan are și cetățenia britanică. Șeful diplomației britanice a adăugat că Londra a oferit asistență consulară, dar că eforturile pentru eliberarea lui Whelan sunt conduse de autoritățile americane.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img