spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeJoaca UE cu importul de oțel rusesc: Creșterea prețurilor la energie a...

Joaca UE cu importul de oțel rusesc: Creșterea prețurilor la energie a forțat 10% din companiile siderurgice europene să închidă

-

Uniunea Europeană se gândește la restricții suplimentare la importul de produse din oțel rusești, cu toate acestea, nu a specificat care produse ar fi interzise. Dacă plăcile de oțel rusești sunt sancționate, acest lucru ar lovi probabil mai puternic Europa, a cărei industrie siderurgică suferă deja de creșterea prețurilor la energie și a costurilor de decarbonizare. Între timp, producătorii de oțel ruși își pot redirecționa plăcile de oțel către alte piețe. Experții avertizează că europenii vor trebui să cumpere produse semifabricate cu o sumă semnificativă în altă parte sau să-și reia producția costisitoare, dacă plăcile de oțel rusești vor dispărea de pe piață.

- Reclama -

Sancțiunile nu au ocolit până acum plăcile de oțel rusești, iar Rusia rămâne un furnizor important al acestora. Conform calculelor din iunie ale BCS, producătorii de oțel ruși controlează un sfert din exportul global de produse semifabricate. Dintre principalii furnizori ruși, Mechel și Evraz sunt cel mai puțin expuși riscurilor geopolitice, deoarece aceștia s-au concentrat atât pe Orientul Îndepărtat, cât și pe Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Severstal a depins cel mai mult de piața europeană. Compania se află sub sancțiunile UE și pe lista SDN din SUA și nu a putut exporta plăci pe acele piețe. Și potențiala interdicție ar putea afecta NLMK, care are cinci laminoare în Europa.

„Creșterea prețurilor la energie a forțat 10% din companiile siderurgice europene să închidă”, a declarat Boris Krasnozhenov de la Alfa-Bank pentru Kommersant. „Prețurile oțelului vor crește în Europa, dacă va fi interzisă livrările rusești de semifabricate”, a avertizat el, pentru că piața plăcilor de oțel este foarte îngustă.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img