spot_img
28.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăALEGERI 2020Joaca PSD în Justiție cu închiderea magazinelor la 18.00. Avocatul Adrian Toni...

Joaca PSD în Justiție cu închiderea magazinelor la 18.00. Avocatul Adrian Toni Neașcu: E un demers politic, nu juridic

-

PSD a atacat în contencios administrativ HG nr. 348/2021, doar în în ce privește închiderea magazinelor după ora 18.00 Din textul sesizării rezultă că principalele obiecții sunt de ordin formal, respectiv lipsa unui studiu de impact, nemotivarea corespunzătoare a actului normativ și încălcarea transparenței decizionale. Toate aceste motive s-ar circumscrie excesului de putere prevăzut în legislația contenciosului administrativ, adică exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului cu privire la măsurile în starea de alertă prin încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, motiv suficient pentru a duce la anularea parțială a hotărârii de Guvern. Citind cu atenție motivarea acțiunii în anulare cred că demersul este mai degrabă unul politic decât strict juridic, scrie avocatul Adrian Toni Neașcu pe facebook.

- Reclama -

CE SUSȚINE AVOCATUL ADRIAN TONI NEACȘU:

Principalul motiv de nelegalitate trebuia să fie depășirea competențelor stabilite pentru Guvern în Legea 55/2020. O hotărâre de Guvern nu poate reglementa împotriva legii ci doar detaliază anumite în măsuri strict în limitele stabilite prin legea pe care o pune în aplicare.

Ei bine, studiind cu atenție Legea nr. 55/2020 nu văd nicăieri posibilitatea închiderii tuturor magazinelor de la o anumită oră. Singurul text cât de cât apropiat este cel de la art. 5 alin. 3 lit. f), care de altfel a și fost invocat de Guvern ca fiind baza legală, „limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității UNOR instituții sau operatori economici”. Limitarea sau supendarea activității UNOR operatori economici nu înseamnă însă limitarea activității TUTUTOR operatorilor economici, respectiv a „celor care care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private” (HG 348/2021). Existența stării de alertă nu justifică, juridic vorbind, posibilitatea impunerii unor măsuri generale de restrângere a unor drepturi similare celor din starea de urgență. Lockdown-ul nu poate fi decât unul care însoțește starea de urgență, trebuie să fie asumat transparent, iar nu mascat sub forma unor măsuri luate în baza legislației referitoare la starea de alertă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...