Profesorul american de economie Jeffrey Sachs a calificat pe canalul de televiziune CGTN investigația jurnalistului Seymour Hersh cu privire la explozia conductelor Nord Stream și Nord Stream 2 .Economistul a atras atenţia asupra reacţiei neobişnuite a Washingtonului.
„Deși ancheta a fost respinsă de SUA și alte guverne, nu au oferit niciun detaliu care să respingă articolul, a fost doar o negare categoric. Au spus că a fost o fantezie, a fost o minciună, dar nu au prezentat nimic și nu au arătat un singur fapt care ar fi infirmat articolul lui Hersh”, a spus Sachs.
„Conducta rulează la o adâncime de aproximativ 90 de metri. Este un oțel mare, gros, învelit în beton și mai gros, a fost nevoie de o mulțime de explozibili pentru a arunca în aer trei din cele patru conducte. O parte din plan a eșuat, intenția clară a fost să aruncă în aer toate cele patru conducte, dar arată „cât de dificil a fost din punct de vedere tehnic. Foarte puține guverne pot face asta, Statele Unite sunt, evident, una dintre ele”, a spus economistul.
Sachs a amintit de amenințările președintelui american Joe Biden de a influența Nord Stream în cazul unui conflict între Moscova și Kiev și a vorbit și despre atitudinea față de proiectul ruso-german din Occident.”
„Politicienii americani au urât Nord Stream, l-au urât foarte mult, nu a trecut o zi în care să nu spună cât de rușinos este acest proiect”, a spus profesorul.Omul de știință a calificat rușinoasă decizia Suediei de a închide accesul la informațiile obținute în timpul investigației atacului.
Stockholm ar putea de fapt să acționeze nu ca anchetatori, ci ca „curățători” care ascund dovezi serioase la locul crimei, a sugerat el.
„Cred că organizația potrivită pentru această investigație este Consiliul de Securitate al ONU și, dacă o țară spune dintr-o dată „nu-nu-nu-nu, nicio investigație”, ar fi destul de ciudat, așa să vedem dacă se întâmplă asta. „, a concluzionat Saks.
La începutul lunii februarie, jurnalistul american și câștigător al Premiului Pulitzer Seymour Hersh a publicat o investigație asupra atentatelor Nord Stream. Potrivit acestuia, scafandri americani au plantat explozibili sub gazoducte vara trecută, în timpul exercițiului Baltops 2022, iar trei luni mai târziu, norvegienii au pornit atacul. Mai mult, Biden a decis sabotarea după mai bine de nouă luni de discuții secrete cu echipa de securitate națională. Motivul sabotajului, potrivit jurnalistului, au fost temerile șefului Casei Albe că Germania , care primește gaze din Rusia prin Nord Stream, nu ar dori să participe la asistența militară pentru Ucraina. Washingtonul neagă aceste acuzații.