spot_img
27.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeJean-Claude Juncker NU vrea schimbarea politicii pentru refugiații musulmani după recentele atentate

Jean-Claude Juncker NU vrea schimbarea politicii pentru refugiații musulmani după recentele atentate

-

Preşedintele Comisiei Europene avertizează faţă de o schimbare a politicii europene pentru refugiaţi. Şi preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a implicat în dezbaterea legată de atentatul de la Berlin, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

EU Kommissionspräsident Jean-Claude-Juncker (picture-alliance/Photoshot/G. Bing)Jean-Claude Juncker

„Europa trebuie să ofere adăpost oamenilor care se refugiază din regiuni afectate de război, din calea terorismului”, a declarat Juncker ziarelor editate de trustul media Funke, în contextul atentatului de la Berlin, soldat cu 12 morţi, al cărui prezumtiv făptaş, tunisianul Anis Amri, sosise ca refugiat în Europa.

„Ar fi greşit să-i bănuim pe toţi refugiaţii că sunt terorişti”, a declarat responsabilul. Cine mizează pe o retorică a marginalizării accelerează spirala urii, a subliniat preşedintele Comisiei Europene. „Valorile noastre, felul nostru de a convieţui în libertate şi în transparenţă constituie cele mai bune arme împotriva teroriii”, a adăugat Juncker.

Este necesară mai multă cooperare

Preşedintele Comisiei a cerut, ca o consecinţă a atacului de la Berlin, o cooperare mai strânsă între statele membre ale UE. „Într-o vreme în care teroriştii nu se opresc la graniţe, mijloacele politicii interne naţionale nu mai sunt suficiente”, a evidenţiat Juncker.

Ţelul ar trebui să fie „schimbul de informaţii cu precădere în spaţiul Schengen, închiderea breşelor folosite de terorişti şi asanarea surselor din care se finanţează”. De altfel, Comisia Europeană a înaintat propuneri concrete în acest sens, a spus fostul premier din Luxemburg. Amri a încercat în repetate rânduri, fără succes, să primească azil în Germania, dar nu a fost expulzat în ţara sa de origine, fiindcă Tunisia a refuzat să-l reprimească.

USA designierter 45. Präsident Donald Trump (picture-alliance/AP Photo/P.M. Monsivais)Donald Trump

Trump înfierează Statul Islamic

În răstimp, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat prezumtivul mesaj video prin care Amri revendică atacul de la Berlin, un mesaj răspândit de Statul Islamic, drept „ameninţare religioasă clară”. Într-o primă declaraţie postată pe Twitter, Trump citează mesajul video în care se susţine că Anis Amri ar fi proferat următoarea ameninţare: „Cu voia lui Allah, vă vom măcelări pe voi toţi, porcilor”. Într-un al doilea mesaj postat pe Twitter, viitorul şef al Casei Albe afirmă că mesajul lui Amri este „o ameninţare religioasă clară, care a devenit realitate”. Trump a adăugat: „Atâta ură. Când vor riposta SUA şi toate celelalte ţări?”

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...