spot_img
30.3 C
București
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAnalize#JamalKhashoggi: Se leapădă americanii de MBS?

#JamalKhashoggi: Se leapădă americanii de MBS?

-

Statele Unite „vor trage la răspundere toate persoanele implicate în asasinarea lui Jamal Khashoggi”, i-a spus duminică şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman, insistând că „Arabia Saudită ar trebui să facă la fel”, relatează AFP și Agerpres.

- Reclama -

Într-o discuţie la telefon cu Mohammad bin Salman, Mike Pompeo a lansat, de asemenea, un apel la „încetarea ostilităţilor” în Yemen, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Demnitarul american a mai cerut ca „toate părţile să se aşeze la masă pentru a negocia o soluţie paşnică a conflictului”.

Războiul din Yemen opune forţe guvernamentale rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care au cucerit în 2014 şi 2015 vaste regiuni din ţară, printre care capitala Sanaa.

În martie 2015, o coaliţie sub comandament saudit a intervenit militar în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale.

Arabia Saudită a fost acuzată în repetate rânduri că a întrerpins acţiuni soldate cu moartea a sute de civili.

Vineri, cotidianul Washington Post a anunţat că Statele Unite au decis să stopeze operaţiunile de realimentare în zbor a avioanelor coaliţiei militare sub comandament saudit, punând astfel capăt celui mai concret sprijin al lor din cei trei ani de conflict.

Acest ajutor a devenit şi mai controversat după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, imputată unor înalţi responsabili ai regatului şi care a afectat imaginea Riadului.

Khashoggi a fost asasinat pe 2 octombrie de către un comando saudit în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, unde a mers pentru demersuri administrative.

După ce mai întâi au negat în mod ferm asasinatul, autorităţile saudite au afirmat în cele din urmă că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni ”neautorizate” de către Riad.

Dar, într-un articol publicat pe 2 noiembrie de către cotidianul The Washington Post, cu care colabora Khashoggi, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat ”cele mai înalte eşaloane ale guvernului saudit” că au comandat asasinarea jurnalistului, excluzându-l totuşi pe regele Salman.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...