Jafuri și 11 morți după revolta din Chile pornită de la creșterea prețurilor la biletele de metrou

0
50

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat pentru marţi o reuniune cu liderii partidelor politice în speranţa găsirii unui „acord social” care să pună capăt valului de contestare şi de violenţă soldat cu moartea a 11 persoane, transmite AFP.

„Mâine mă voi întâlni cu liderii partidelor, atât de guvernământ cât şi din opoziţie, pentru a explora şi, sper eu, a avansa înspre un acord social care să ne permită să ne apropiem toţi, uniţi, cu rapiditate, eficienţă şi responsabilitate, de soluţii mai bune la problemele care îi afectează pe chilieni”, a declarat luni seara Pinera într-un mesaj adresat naţiunii.

O criză socială inedită în ultimii zeci de ani a cuprins vineri Chile. Protestele, care au vizat iniţial creşterea preţului biletelor de metrou în capitală, s-au extins rapid în întreaga ţară.

Alimentată de nemulţumirea profundă faţă de condiţiile socio-economice şi inegalităţile din acest stat sud-american care se bucură de apreciere pentru stabilitatea sa economică şi politică, dar unde accesul la sănătate şi la educaţie ţin aproape în întregime de sectorul privat, mişcarea de protest a degenerat în revolte şi jafuri, soldate cu 11 morţi. 239 de civili au fost răniţi, precum şi aproximativ 50 de poliţişti şi militari.

Starea de urgenţă în vigoare de vineri seara în capitală a fost extinsă acum şi în 9 din cele 16 regiuni ale ţării. Aproximativ 10.000 de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizaţi. Este pentru prima oară când militarii patrulează pe străzi după încheierea dictaturii generalului Augusto Pinochet (1973-1990).

În conformitate cu datele furnizate de autorităţi, 2.151 de persoane au fost arestate în întreaga ţară.