Omul de afaceri Ilan Shor a fost reținut și se află în prezent la sediul Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova, unde procurorii îi prezintă acuzațiile în dosarele deschise pe marginea devalizării a trei bănci comerciale din republică: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, informează, miercuri, agenția de presă Unimedia, transmite Agerpres.
Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi. Ilan Shor are statut de învinuit și urmează sa fie plasat în arest.
UPDATE: Omul de afaceri Ilan Shor a fost plasat în arest la domiciliu. Acesta are statut de bănuit în dosarele deschise pe marginea furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Declarațiile au fost făcute de către șeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu.„Domnul Shor a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Asta prevede anumite restricții. Este restricționat în comunicarea cu anumite personae, dar și nu va avea dreptul să părăsească teritoriul domiciliului. Orice încalcare a acestui regim presupune că noi vom interveni”, a declarat Zumbreanu.
Potrivit Angelei Starinschi, și alte persoane urmează să fie duse la sediul Centrului Național Anticorupție.
Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său o copie a raportului companiei de audit americane Kroll, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chișinău împotriva devalizării celor trei bănci și a corupției. Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioase ar fi omul de afaceri Ilan Shor, care anterior a fost un apropiat al liderului socialiștilor din republica Moldova, Igor Dodon.
Igor Dodon și Zinaida Grecianîi s-au deplasat marți de urgență la Moscova, iar potrivit presei de la Chișinău această plecare de urgență în Rusia a celor doi ar avea legătură cu publicarea raportului Kroll, în care apar mai multe detalii cu privire la tranzacțiile dubioase din sistemul bancar.
La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale republicii, acordaseră credite ce totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu.