spot_img
9.5 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăBasarabiaJaful secolului din Moldova, conexiuni in Romania/ Rude ale fostului premier Vlad...

Jaful secolului din Moldova, conexiuni in Romania/ Rude ale fostului premier Vlad Filat, retinute

-

Mai multe rude ale fostului premier moldovenean Vlad Filat au fost retinute miercuri seara de procurorii anticoruptie de la Chisinau in dosajul jafulului secolului din Republica Moldova, in care peste un miliard de euro au fost delapidati din bancile moldovenesti.

In ancheta sunt implicati si ofiteri ai FBI, iar itele afacerii duc si in Romania, procurorii romani fiind implicati in ancheta.

- Advertisement -

Vlad Filat este liderul Partidului Liberal din Moldova, membru al PPE.

LEGATURI CU MEDIA

- Advertisement -

Cijov Igor, acţionarul „Canal X” SRL, compania care a preluat oficial licenţa radioului „Vocea Basarabiei”, este administratorul ,,Caravita Co” SRL, firmă care aparţine nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu.

Realitatea.md aminteşte că acţionarul „Vocea Basarabiei”, deputatul PLR Valeriu Saharneanu, l-a acuzat pe liderul PLDM, Vlad Filat, că a preluat, prin atac raider, postul de radio „Vocea Basarabiei”. Potrivit acestuia, tranzancţia a fost posibilă cu ajutorul directorului „Vocea Basarabiei”, Veaceslav Ţîbuleac.

„Caravita Co” este condusă de multimilionarul Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat a intrat în atenția opiniei publice după ce portalul Bani.md a publicat o investigație cu referire la acesta, scrie sursa citată. Vladimir Rusu este fiul Alei și Ion Rusu, nașii de cununie ai lui Vlad Filat în cea de-a doua căsătorie, Ala Rusu fiind sora lui Vlad Filat, iar Ion Rusu, după cum se cunoaşte în cercurile PLDM, pe lânga calitatea de rudă apropiată, este şi omul de încredere în afacerile liderului PLDM.

”Caravita Co” SRL este o companie specializată în achiziţionarea terenurilor și lucrărilor agricole, înregistrată în satul Zolotievca, Anenii Noi. Compania are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Genurile de activitate ale “Caravita Co“ SRL variază de la cumpărarea și vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, cultura legumelor și a cerealelor, precum și altele.

ROMANIA, IN ANCHETA DE LA CHISINAU

Procurorii CNA de la Chisinau au declarat că percheziţiile la agenţii economici bănuiţi de implicare în fraudele de la BEM continuă, iar în investigaţii s-au implicat şi anchetatori din România.

Au fost depistate probe, inclusiv şi materiale şi purtători de informaţii care vor fi anexate la cauza penală. Aceste probe demonstrează implicarea agentului economic vizat în schema de spălare de bani, inclusiv şi cu bani obţinuţi din mijloace de creditare de la BEM. În paralel, colegii noştri din România efectuează investigaţii în privinţa persoanelor şi întreprinderilor vizate în cadrul acestui dosar penal„, a declarat şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA Bogdan Zumbreanu, conform Publika Tv.

Ofiţerul CNA a spus că s-au depistat materiale şi supoprturi informaţionale care probează implicarea firmei în cazul de fraudare de la Banca de la Economii: „Este vorba de informaţii care au atestat suspiciuni rezonabile de implicare a unor companii rezidente din RM în scheme de spălare de bani ceea ce este în legătură inclusiv cu BEM”.

„Astăzi au avut loc o serie de acţiuni de urmărire penală în privinţa infracţiunii de spalare de bani în proporţii deosebit de mari de la BEM. Am primit şi informaţii de la autorităţi de stat de peste hotare. Patru persoane au fost reţinute şi escortate în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie”, a declarat procurorul Adriana Beţişor.

Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat din căsătoria cu Angela Gonța, Vladimir Rusu, fiul lui Ion Rusu și nepotul lui Vlad Filat, Tatiana Roșioru, director financiar al companiei ”Caravita”, si Igor Cijov, administrator ”Caravita”, au fost reținuți miercuri într-o schemă de credite frauduloase de la BEM, la descoperirea căreia procurorii anticorupție au fost asistați de anchetatori din mai multe țări, inclusiv de la FBI, transmite deschide.md.

REACTIA LUI VLAD FILAT

Președintele PLDM, Vladimir Filat, a reacționat la câteva ore după ce Vladimir Rusu, nepotul său, dar și tatăl acestuia, Ion Rusu, au fost reținuți de către CNA pentru o perioadă de 72 de ore.

„Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții. De ce anume acum, când formarea noii Alianțe este pe ultima sută de metri? Indiferent de aceste acțiuni, Moldova va avea o Alianță Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine și cu un obiectiv clar de reformare a justiției, cu implicare Europeană directă. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, a reacționat Vladimir Filat.

Potrivit procurorilor, Vladimir Rusu, administrator al companiei Caravita, tatăl acestuia, dar și alți angajați din cadrul companiei, sunt bănuiți de spălare de bani, implicit prin intermediul Băncii de Economii.

Anterior, fostul deputat PLDM Veaceslav Ioniță a acuzat această companie că ar fi „sustras” milioane de lei din Banca de Economii.

COMENTARIUL UNUI ALT FOST PREMIER AL MOLDOVEI

Fostul prim-ministru Ion Sturza a comentat pe pagina sa de facebook, situația din Republica Moldova și negocierile privind crearea noii coaliții de guvernare, informează UNIMEDIA.

„Moldova se află în mijlocul unei mari furtuni! Furtuna perfecta!  Așa ceva nu a existat niciodată în scurta noastră istorie ca stat independent. O combinație dintre o criză politică, economică, bugetară, fiscală, etica, bun simt și o criză geopolitică de o amploare, fără precedent – Ucraina, Grecia și implicit Uniunea Europeană”, scrie fostul premier.

Acesta face referire și la procesul de negocieri pentru crearea noii coaliții de guvernare.

„nu intenționez să mă amestec în actul de justiție, dar reținerea unor rude apropiate ale unor politicieni, în pline negocieri, este o formă, fără de precedent, de intimidare psihică. Justițiarii nu trebuie să facă politică!”, a mai subliniat Ion Sturza.

Sturza mai spune că unora la Chișinău nu le dă liniște „faima” lui Tsipras. Construiesc strategii anti-FMI și EU pe axa Moscova-Pekin.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img