spot_img
16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăALEGERI 2020Jaful național al Ministrului Dandana

Jaful național al Ministrului Dandana

-

Pasivitatea guvernului este criminală!
Guvernul poate stopa creșterea prețurilor la energie. Dacă i-ar păsa de oameni și de economie.Dacă Guvernul nu intervine pentru temperarea creșterii prețurilor la energie, inflația la final de an va presa pragul de 6%, scrie pe facebook analistul economic Adrian Câciu.

CE SUSTINE ADRIAN CÂCIY:
Deja creșterile de prețuri se îndreaptă spre 50% pentru finalul acestui an.
Un aspect important al acestei creșteri este ca se va manifesta și pe final de trimestru III, început de trimestru IV 2021, ceea ce va elimina caracterul conjunctural aferent anului 2021 și va genera inflație puternică și pentru anul 2022.
Ne trezim și noi un pic?

- Advertisement -

Guvernul are toate prerogativele pentru a interveni în piața energiei potrivit art. 4 alin. (1), (2) și (3) din Legea 21/1996 a concurenței:

„Articolul 4
(1) Prețurile produselor și tarifele serviciilor și lucrărilor se determină în mod liber prin concurență, pe baza cererii și ofertei. Prețurile și tarifele practicate în cadrul unor activități cu caracter de monopol natural sau al unor activități economice prevăzute prin lege se stabilesc și se ajustează cu avizul Ministerului Finanțelor Publice, cu excepția celor pentru care, prin legi speciale, sunt prevăzute alte competențe.
(2) În sectoarele economice sau pe piețele unde concurența este exclusă sau substanțial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenței unei poziții de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe.
(3) Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.”

- Advertisement -

Înșelătoria anului.
Guvernul nu crește taxele. Nici nu e nevoie.
A crescut baza de impozitare cu 20%.

Adică a lăsat șmecherii din energie să ridice prețurile la cer.
Pe cale de consecintă, Guvernul a incasat accize mai mari în volum, TVA mai mult în volum, impozit pe profit mai mult în volum.

Cam 1,3% din PIB (în jur de 15 miliarde) a strâns Guvernul din această șmecherie cu iz liberal.
Inflația urcă la cote alarmante (posibil să ajungă 6% la final de an, pe noile coordonate anunțate de cei din energie).

Care este efectul?

Sărăcirea pronunțată a populației dar și a marii majorități a companiilor, cu exceptia celor din energie.

Să nu uităm că totul este premeditat:

  1. Guvernul a anulat taxa pe energie de 2%.
  2. Guvernul a amânat taxe celor din energie deși aceștia nu au avut probleme de restricții sau de profit pe perioada pandemiei. Din contră profitul realizat este de câteva miliarde lei. În timp ce România făcea datorii de contravaloarea taxelor amânate, datorii care vor fi platite tot de popor (jefuiți de două ori).
  3. Guvernul a liberalizat piața energiei în context de explozie a prețurilor spot făra a obliga furnizorii să achiziționeze energie la volume anuale (adică la prețuri mai mici cu 30%) și mai ales fără a reglementa consumatorul vulnerabil (IMM-uri și populație). Mai mult decât atât, Guvernul a amânat orice compensare pentru finalul anului viitor.

Ce este asta?
Șmecherie pe față!
Câștigă maxim 20 de companii din piață pe seama a 19 milioane de persoane și a 700 mii de companii.

Acesta este jaf național!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img