Preţul anual plătit de Metrorex pentru mentenanţa trenurilor de metrou, de 42 de milioane de euro, depăşeşte de patru ori preţul real al acestor servicii, a declarat, miercuri, preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi. Serviciul de mentenanţă a ramelor de metrou este asigurat de compania Alstom, prin contract cu Metrorex.
ALSTOM a fost implicată în numeroase afaceri de corupție. O plată de cel putin 500 milioane de dolari a fost făcută de Alstom prin intermediul unui fond elvetian in perioada 2001-2008, perioada dupa care in Franta s-a interzis efectuarea de plati de catre companii catre oficiali straini.
Firma ar fi dat mita in valoare de sute de milioane de dolari cu scopul castigarii unor contracte printre altele in Asia si America de Sud intre anii 1995-2003, conform The Wall Street Journal.
„Vă spun clar, cel puţin de patru ori preţul, anual, faţă de cel real. Deci cel puţin de patru ori preţul!”, a răspuns liderul sindical al angajaţilor din metrou, întrebat dacă există o evaluare a felului în care se cheltuieşte suma anuală de 42 de milioane de euro plătită de Metrorex pentru serviciul de mentenanţă a trenurilor.
Preşedintele USLM a estimat că internalizarea acestui serviciu în cadrul Metrorex ar face ca acest preţ să scadă la mai puţin de jumătate din cel actual.
„Clar sub jumătate de preţ, mult mai puţin decât jumătate din preţ. Alstom ne bagă nouă pe costuri absolut toate cheltuielile, plus profitul pe care şi l-au creat, deci toţi banii îi plăteşte Metrorex, statul român. Ei nu au venit de acolo cu un franc, au venit să ia francii de aici şi nu au făcut nicio investiţie, tot ce s-a plătit a fost de către Metrorex”, a afirmat Ion Rădoi.
Acesta a susţinut că externalizarea acestui serviciu a crescut costurile pentru Metrorex.
Liderul sindicaliştilor de la metrou a menţionat că nu este clar de către cine va fi realizată mentenanţa ramelor de metrou de la 1 ianuarie, în contextul în care contractul cu compania Alstom a expirat.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2020, conform contractelor în derulare, nu ştim cine va asigura mentenanţa trenurilor de metrou. Un contract desfăşurat cu firma franceză Alstom care a început în urmă cu 17 ani expiră, de fapt a expirat în acest moment, iar de la 1 ianuarie nu ştim ce se va întâmpla şi cine va asigura această mentenanţă. Întrebarea mea e mai mult decât logică: dacă avem un contract pe 17 ani şi ştim că expiră, ce am făcut în această perioadă? De ce nu s-au luat măsurile care se cuveneau? De ce nu s-au luat măsurile legale? De ce nu s-au scos eventual la licitaţie”, s-a întrebat Ion Rădoi.
Acesta a atras atenţia că joi, 12 decembrie, expiră termenul-limită stabilit pentru depunerea ofertelor de preluare a activităţii de asigurare a mentenanţei trenurilor.
„Până la ora actuală nu ştim spre ce ne îndreptăm. Data limită stabilită pentru depunerea ofertei a fost prevăzută pentru 12 decembrie 2019, adică mâine (joi, n.r.) până la ora 10:00 să se depună o ofertă de preluare a acestei activităţi. Avem contract pe 17 ani şi venim cu o ofertă sau cu o propunere de ofertă cu 18 zile înainte. Mai menţionează aici că s-ar cuveni să prelungească cu încă un an către această firmă – păi de ce să nu mai ia încă 42 de milioane de euro, nu?, timp în care ar avea posibilitatea să organizeze licitaţii sau ce se va hotărî. Oricum licitaţiile vor fi în defavoarea metroului”, a apreciat Ion Rădoi.
Liderul sindicaliştilor de la metrou a estimat că Metrorex va aloca acest contract prin negociere directă.
„Probabil (Metrorex, n.r.) o să facă o negociere directă, totul e cusut cu aţă albă, totul este lucrat dinainte. De ce nu au făcut până acum? Ca să fii obligat să dai Alstom, în continuare, se preconizează 1 an de zile, dar de ce nu ai făcut asta până acum? De ce nu se face internalizare, care ar lucra maxim o lună, şi predai metroului tot ce ai avut. Avem infrastructura noastră, avem salariaţii noştri, ei au un director venit de la Paris, şi atât. Restul este tot al Metrorex. Trebuie doar să se facă o predare-primire şi atât”, a susţinut Ion Rădoi.