spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăAnalizeIsraelul îl acuză pe ambasadorul ucrainean în Germania care l-a omagiat pe...

Israelul îl acuză pe ambasadorul ucrainean în Germania care l-a omagiat pe un personaj care a ucis evrei

-

Ambasada Israelului la Berlin a reacţionat, pe pagina sa de Twitter, la declarațiile ambasadorului ucrainean în Germania Andrii Melnik despre Stepan Bandera. Misiunea diplomatică a declarat că alegațiile lui Melnik denaturează faptele istorice și ofensează memoria celor care au fost uciși de liderul naționalist ucrainean și de acoliții lui.

- Reclama -

Bandera e acuzat că ar fi condus uciderea a 100.000 de polonezi, cehi și evrei.

- Advertisement -

”Am fost la mormântul lui, pentru că el este important pentru foarte mulți ucraineni ca întruchipare a luptei pentru libertate”, a declarat Melni. În același timp, el l-a comparat pe Bandera cu Robin Hood, care ”nu se supune nici unei legi”.

Într-un interviu acordat bloggerului și jurnalistului german Thilo Jung, pe canalul acestuia de YouTube, ambasadorul ucrainean a găsit, de asemenea, justificări pentru masacrarea în masă a civililor în Galiția și Volyn ]n 1943, acțiuni comise de Bandera și de oamenii lui. Potrivit lui Melnik, naziștii ucraineni au fost împinși să comite crime în special de polonezii care au permis ”multe crime și atrocități” din partea lor.

- Advertisement -

”Organizația Naționaliștilor Ucraineni” (interzisă în Rusia) a colaborat activ cu administrația germană de ocupație.

Membrii organizației s-au angajat în organele germane ale puterii și în subunități miltiare, participând, totodată, la lichidarea civililor din teritoriile ocupate, inclusiv a evreilor. În afară de aceasta, mii de ucraineni care au refuzat să coopereze cu naționaliștii au fost uciși cu brutalitate.

Sunt cunoscute, de asemenea, numeroase fapte de colaborare ale lui Bandera cu autoritățile Germaniei hitleriste. Pentru ”amatorism” politic, Bandera a fost arestat, în anii de ocupație germane, și dus în lagărul de concentrare Sachsenhausen. Acolo el a fost ținut într-un corp special pentru deținuți politici, i-a fost repartizat o celulă cu două camere, mobilată, cu sufragerie și dormitor, având, de asemenea, voie să meargă la magazin și la bibliotecă.

Spre deosebire de deținuții obișnuiți, Bandera a fost scutit de muncă silnică și de obligativitatea de a purta haine de închisoare. Bandera lua masa la cantina SS, iar în lagăr a fost vizitat de soție. O serie de istorici afirmă că liderul naziștilor ucraineni a fost agent al Abwehr-ului. În 1944 a fost eliberat și a emigrat la Munchen, în 1959 a fost ucis de un agent KGB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img