spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeIsraelul a pus mâna pe rezervele mari de petrol din largul Libanului...

Israelul a pus mâna pe rezervele mari de petrol din largul Libanului cu sprijinul americanilor

-

Acordul dintre Israel şi Liban de delimitare a frontierei maritime comune „înlătură” posibilitatea unui nou conflict armat între gruparea şiită libaneză Hezbollah şi statul evreu, a declarat miercuri seara premierul israelian Yair Lapid, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Libanul se află într-o mare criză economică.

„Acest acord înlătură posibilitatea unor confruntări armate cu Hezbollah. Israelul nu se teme de Hezbollah (…) dar dacă este posibil să se evite un război, este responsabilitatea guvernului să facă acest lucru”, a afirmat premierul israelian în cadrul unei conferinţe de presă la Ierusalim.

După intense negocieri sub egida SUA, Israelul a anunţat marţi că a încheiat un acord ”istoric” cu Libanul pentru delimitarea frontierei maritime comune şi ridicarea principalelor obstacole în calea exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Mediterana de Est.

”Acest acord va consolida securitatea Israelului, va injecta miliarde în economia israeliană şi va asigura stabilitatea frontierei noastre de nord” cu Libanul, a menţionat Yair Lapid într-un comunicat, precizând că o reuniune a cabinetului său de securitate dedicată acestui acord va avea loc miercuri.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img