spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 10, 2024
AcasăAnalizeIsrael, spectrul unei a treia intifada

Israel, spectrul unei a treia intifada

-

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE MATEI VIȘNIEC

- Reclama -

Israelul este confruntat de pe data de întâi octombrie cu un val de violenţe care-i fac pe unii comentatori sǎ evoce spectrul unei noi Intifade. În jur de douǎzeci de atacuri cu arme albe sunt recenzate, iar astǎzi trei persoane au fost ucise şi alte câteva rǎnite în urma unor noi atacuri comise la Ierusalim, dintre care unul cu o armǎ de foc.

- Advertisement -

„Terorismul cuţitelor nu ne va învinge” a declarat premierul israelian Benjamin Netaniahu în faţa Parlamenului israelian. „Revolta palestinienilor este legitimǎ” declarǎ un istoric israelian în cotidianul francez Le Monde.

In Orientul Apropiat este încǎ foarte vie amintirea primei „intifade”, cea din 1987, precum şi a celei de-a doua, din 2000. Aceste douǎ intifade sunt de fapt revolte ale palestinienilor din teritoriile ocupate cǎrora li s-au alǎturat palestinieni din Israel. De reţinut cǎ arabii israelinieni formeazǎ 17,5 la sutǎ din totalul populaţiei statului Israel. Agenţia France Presse precizeazǎ într-o depeşǎ cǎ arabii israelieni sunt descendenţi ai palestinienilor rǎmaşi pe teritoriul israelian dupǎ 1948, cînd a fost creat statul israelian, deci sunt cetǎţeni israelieni, dar în marea lor majoritate solidari cu palestinienii din teritoriile ocupate.

- Advertisement -

Violenţele, atacurile cu pietre comise de tineri palestinieni, apelurile la greve generale sau la demonstraţii ale „furiei” de partea palestinianǎ nu sunt lucruri noi în regiune. Ceea ce riscǎ sǎ producǎ însǎ mai multǎ îngrijorare în acest moment este faptul cǎ întregul Orient Apropiat se aflǎ într-un moment de grave turbulenţe, chiar de rǎzboi deschis între suniţi şi şiiţi, precum şi într-o fazǎ de dezmembrare a unor state şi de radicalizare islamistǎ a unei pǎrţi a arabilor suniţi. In acest context complicat violenţa riscǎ sǎ devinǎ endemicǎ, molipsitoare. De fapt, crizele şi rǎzboaiele genereazǎ noi crize şi noi înfruntǎri, iar haosul pare sǎ se instaleze în tot Orientul Apropiat.

In acest context vocea istoricului israelian Zeev Sternhell, membru al Academiei israeliene de ştiinţe şi litere, care semneazǎ un articol de o paginǎ în Le Monde, rǎsunǎ ca una mai degrabǎ singularǎ. Citez din analiza sa: „Israelul trebuie sǎ înţeleagǎ cǎ referinţa biblicǎ a Tǎrii promise duce la o înfundǎturǎ. Numai o revenire la linia verde din 1949 şi la împǎrţirea ţǎrii în douǎ state constituie soluţia conformǎ cu raţiunea”.

Istoricul israelian mai avertizeazǎ cǎ atîta vreme cît Israelul nu va recunoaşte egalitatea de drepturi cu celǎlalt popor rezident pe pǎmîntul Israelului acesta va continua sǎ se scufunde într-o realitate colonialǎ şi segregaţionistǎ…

Revenind la realitǎţile de pe teren din ultimile zile, cotidianul Le Figaro constatǎ cǎ acţiunile paelstinienilor nu sunt coordonate şi ţin mai degrabǎ de „dinamica spontaneitǎţii”. Autoritǎţile israeliene şi palestiniene par sǎ fie incapabile în prezent sǎ opreascǎ mişcarea tinerilor palestinieni care scapǎ de sub control şi devine tot mai virulentǎ cu fiecare nouǎ victimǎ palestinianǎ, într-un context de exasperare şi de frustare, de lipsǎ de viitor şi de profund sentiment de umilinţǎ, scrie Agenţia France Presse.

In acelaşi timp însǎ autorii atacurilor par sǎ se inspire din mesajele şi imaginile care circulǎ pe reţelele sociale, şi de altfel fiecare nou atac beneficiazǎ de o mediatizare abundentǎ, cu fotografii şi înregistrǎri video, pe Internet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img